Damm för nybörjare

dammKinesiska trädgårdsmästare rekommenderade det redan för hundratals år sedan, att sätta upp en damm i trädgården. Lita på dem och hitta en plats för dem också hemma, även på balkongen. Vatten ger fler fördelar, än du tror.

Även i den minsta trädgården är det värt att ha en plats för en damm. Vattenytan förstorar utrymmet optiskt, speglar himlen och växterna. Ett vänligt mikroklimat kommer säkert att skapas runt det. På heta dagar kommer fuktig luft att svalka den omedelbara omgivningen, det kommer också att förhindra att växterna torkar ut. Ljudet från vattnet kommer att lugna dina nerver, och tyst, Ett stadigt stänk saktar ner hjärtfrekvensen och hjälper till att slappna av spända muskler. Vatten, särskilt från den sprutande fontänen, det kan också bli ett bra filter av luftföroreningar: pollen, kurs. Det bör uppskattas särskilt av allergiker!

Blommor för en flytande trädgård

Kaczeniec – Lämplig för plantering av kanterna på en damm. Den växer i höjd 15-30 centimeter. Det blommar på våren och försommaren.

Iris – Vi planterar den i den våta zonen runt dammen, blommar i början av sommaren. Gillar en solig eller lite skuggad plats.

Näckros – Den har fina hjärtformade löv och vackra blommor, men låga krav. Det växer bra på soliga platser. Det blommar på sommaren.

Jaskier – Den blommar på våren och stannar länge på skott. Han gillar en solig plats. Den växer starkt och snabbt.

Näckros – Den har vita eller rosa blommor. Jag behöver djupt vatten – tanken måste ha åtminstone 60 cm djup, annars växer inte växten.

Vad fiskar

Stör – Den tillhör den stora fisken, så odla det inte i en liten damm. Det behöver också mycket syre. Det simmar främst längst ner, därför är det nödvändigt att förse honom med mat, som sjunker till botten. Han äter alger villigt.

Dekorativ korskarp – Kallas också guldfisk, har många färgvariationer från gyllengul till mörkröd. Hon tål alla förhållanden.

Det perfekta stället för en damm bör vara soligt på morgonen, och på eftermiddagen skuggad. Överskott av sol främjar förökning av alger, vilket innebär behovet av frekvent vattenbehandling och bildandet av myggmiljöer.
Du kan installera ett belysningssystem i och runt dammen, vilket kommer att ge en fantastisk effekt på en sommarkväll. De kan vara speciella, storm- och temperaturbeständiga flytande lampor eller till och med strålkastare under vattnet.

Hur man sätter upp en liten damm

1. Zaznacz kontury

Det enklaste sättet att göra en söm, med en färdig form av plast. I trädgårdsaffärer finns ett stort urval av modeller i olika storlekar. Placera formuläret på den valda platsen och rita dess konturer – markera den med insatser eller sand.

2. Wykop dół

Den ska överensstämma med formens form men djupare och större med ca.. 10 cm på varje sida.

Häll på botten av utgrävningen 10 cm sandlager.

3. Osadź formę

Placera formen på sanden, fyll i 1/3 vatten. Kokkärlens kanter ska vara på samma nivå. Kontrollera med ett vattenpass, formen är korrekt inriktad horisontellt.

4. Umocnij oczko

Mellan formen och kanterna på utgrävningen finns en vall av sand. Häll vatten över det, för att fylla utrymmet tätt. om det krävs, lägg till sand. Häll i vattendammen. Dekorera bankerna med småsten.

5. Plantera växterna

Det är bäst att lägga dem i korgar eller speciella genomgående fickor gjorda av kokosfiber. Rötterna växer lätt genom ögonen och drar näringsämnen från vattnet, och i händelse av vattenbyte kan de enkelt tas bort. På 1 kvm. de räcker 2-3 växter, varav 1/3 bör vara undervattensväxter.

6. Låt fiskarna komma in

Placera påsen med fisk i dammen för att jämna ut temperaturen.

Efter en halvtimme öppnar du den försiktigt och blåser lite vatten från dammen. Lämna till en annan 10 minuter. Släpp sedan fisken. (Varning!

Det får inte finnas mer än 1 kubikmeter vatten 80 cm av fisken – du räknar det, genom att lägga samman längden på all din fisk.)