Jayens kreativitet känner inga gränser

sojkaI slutet av september upplever jays koloni en jordbävning. Fåglar kommer från alla håll. Alla bär halsen efter 12 ekollonar, några kan fortfarande passa i näbben. De täcker sin vanliga rutt dussintals gånger om dagen, från soluppgång till solnedgång, i nästan fyra veckor. Under denna tid kan jayen placeras nära boet även till 10 tusen ekollon. Var och en i olika urklipp! Med sådana bestånd är vintern inte ett hot mot jays.

En sådan flygning är riskabel för livet. Detta beror på att jays är dåliga flygblad och i händelse av ett möte med en hök eller en sparvhök i det fria, har de ingen chans. Det är därför de bara bygger sina bon där, där de kan gömma sig: i skogen.

Jays uppfinningsrikedom att dölja vinterförnödenheter är enorm. De döljer dem enligt ett visst mönster. T.ex: en jay döljer sina förnödenheter 60 centimeter väster om den stora eken, hennes granne – meter öster om denna plats. Deras plan att dölja sina förnödenheter för vintern är svårt för jays! Därför hittar de som regel sina skatter utan mycket besvär under snön. Men många ekollon finns kvar i marken fram till våren. Detta är inte en tillfällighet: de unga skotten som utvecklas från dem är trots allt en stor delikatess för kycklingar.

En vår upptäckte jag det, att jays valde en plats under en stor ek som växte i mitt hem trädgård för deras vinter skafferi. Det var nära, att en riktig ekskog skulle växa under mina fönster!