Tung – även deras rivaler får hjälp i tider av nöd

trollsländaVi känner till dessa stora insekter med den metalliska glansen på sina vingar mycket väl. På sommaren lägger deras honor ägg i nästan varje damm, dykning under vattenytan. Efter ett tag försöker den blötlagda kvinnan ta sig upp i luften.

Det visar sig dock, att vingarna fladdrar hjälplöst, träffar vattenytan. Kan det betyda kvinnans död, som efter äggläggningen helt enkelt blir onödigt för naturen? Hon kan inte komma ut ur vattnet själv!

Men det är just vid denna punkt som hanen dyker upp, som försöker kidnappa sin utvalda. Det ser ut som, som om en helikopter räddade överlevande från ett sjunkande fartyg. Tyvärr, honan är helt klart tyngre än hennes kärleksfågel och sländor kan inte stiga över vattnet…

Sedan hoppar den andra hanen upp från näckrosbladet, tio, som just har drivits ut ur parningsområdet av fästman. Är det ett tillfälle för hämnd för honom?? Nej! Den andra hanen kramar den första och bara alla tre kan ta sig upp i luften.

Detta ovanliga fall av räddning bland insekter observerades av prof. Armin Heymer, chef för franska Laboratoire d'Ecologie General i Brunoy.

Tung, vara riktiga rovdjur bland insekter, har en fenomenal förmåga att anpassa sig till miljöförhållandena. Detta ses bäst vid jakt. "Dator ombord” sländan bestämmer avståndet och riktningen för offrets flygning direkt och leder dem till målet. Några centimeter före bytet anpassar sländan sin takt till sin flygning, för att sedan fånga henne.
Trollsländor lägger stor vikt vid särskiljningen av deras bosättningsområden, det vill säga till blommor och blad av näckrosor. Alltid dock, när man är i fara, resten rusar till undsättning. ”Det är dumt att vilja spara, de handlar om samlag”- detta är en typisk reaktion hos människor efter att ha hört prof. heymera. Inget av det – Dragonfly altruism har inget att göra med sex!