ROSER ASSORTMENT – SORTER SOM DYRKAS I POLEN

ROSER ASSORTMENT – SORTER SOM DYRKAS I POLEN

Det kan sägas utan överdrift, att ingen av prydnadsväxterna var så intressant för uppfödarna, som en ros. Från 1700-talets sista år fanns det så många nya sorter, att det idag finns ungefär ett dussin tusen. I Polen har sortimentet länge varit stort och varierat, eftersom våra plantskolor alltid har producerat de bästa och vackraste sorterna på världslistan.

I början av detta århundrade, de första sorterna av bukettrosor - R.. polyantha hort., som, precis som renoverarna, inte överlevde för länge i bred odling. Men de spelade en stor roll, berika flora i våra parker, nya grönområden och trädgårdar, höga och hållbara dekorativa värden. Först av dem, vad som planterades hos oss, till: Clotilde Soupert, Katherine Zeimet, Fru Norbert Levasseur, Or-lutar Rose, Aennchen muller, Ellen Poulsen, Fru Jules Gouchauld; senare kom: Marshal Foch, Verdun, Goldlachs, Världens härlighet. Dessutom hittades den då vanliga Bourbon-rosan ofta (R. Bourbon After) Souvenir av Malmai-son, vilket har varit till stor nytta särskilt för offentliga grönområden, vara nästan 100 år i rad av de mest värderade och massplanterade sorterna.

På 1920-talet introducerades de första sorterna av buketthybrider till gröna områden (R. polyantha hybrida hort.). Här är de viktigaste av dem: Han kunde ha, iDistinction, Dorothy Dix, Elsę Poulsen, Joseph Guy, Kirsten Poulsen, J. F. Muller eldljus, Heidekind. Senare sorter av denna ras inkluderar: Dagmar Spath, D. T. Poulsen, framsteg, Fru van Straaten från Nes, Ingar Olsson, Donald Prior, Anne Mette Poulsen, Helgoland, Rouge. Właśnie róże bukietowe tej rasy były w ostatnich latach przed wojną najpospoliciej sadzone na terenach zieleni miejskiej, förskjuter mer och mer sina gamla småblommiga systrar.

På 1920-talet såg vi också en massiv expansion av tehybrider i Polen (R. thea hybrida bort.) och Pernet-hybrider (R. pernetiana hort.). Hybrider tävlar framgångsrikt med renoverare, och även med de sällan odlade bengalrosorna (R. chinensis var. semperflorens Koehne), tepartier (R. odorata Söt) och Burbonnias behärskades nästan helt av samlingarna av stora blommor på den tiden, ger fler och mer intressanta färgkombinationer, ädelare former, mer riklig blomning. Egenskaperna för urvalet av rosor som vanligen odlas på 1920-talet skulle vara ofullständiga, om de ovannämnda raserna skulle ignoreras. För re-montanter är det redan den ordspråkiga "svanlåten". De utgör i genomsnitt bara ca. 10% urval av sorter. Till sorter, som nämnts i början, öppnar karriären för rosor i vårt land vid början av 1800- och 1900-talet, det fanns flera dussin, bland vilka följande stod framåt: Kapten Christy, Kapten Hayward, Duchesse of Sutherland, Fru Karl Druschki, Georg Arends, Georg Dickson, Heinrich Munch, Hugh Dickson, Magna Charta, Misters John Laing, Hälsningar från Sachsen, Ulrich Brunner arkiverar.