Att etablera gräsmattor genom att flytta gräsmatta, det vill säga turfing (rulla gräs)

Att etablera gräsmattor genom att flytta gräsmatta, det vill säga turfing (rulla gräs), har använts länge. Såning överförs, oftast från naturliga platser, jordskikt tjockt 4-6 centimeter, bevuxen med rötter från låga växter, vanligtvis gräsmarker. Ett sådant färdigt växtöverdrag används oftast för att stärka färska vallar och täcka små jordarealer, andra syften, vanligtvis dekorativ.

På grund av den mycket snabba konstruktionstakten är det en ökande skillnad mellan den tid som krävs för att bygga t.ex.. bostadsfastigheter och perioden, ofta i många år, nödvändigt för att få ett fullt fungerande grönområde som åtföljer ett sådant bostadsområde. Växttillväxt kan inte påskyndas i en sådan utsträckning, att de nämnda tidsskillnaderna minskar avsevärt. Så, liknande hur äldre träd i större storlekar började planteras, nyligen etableras gräsmattor i stor skala genom överföring av speciellt förberedd gräsmatta. Detta påskyndar skapandet av en gräsmatta med de antagna funktionerna o 4 veckor till flera månader.

Gräsmattor som skapats från sådd under mycket gynnsamma förhållanden kan få ett dekorativt värde efter 4-6 Veckor. Under denna tid bildar de växande växterna en enhetlig grön yta. En sådan ung gräsmatta kan dock inte användas för något syfte, som är associerad med trampning eller påverkan av liknande mekaniska faktorer. Till exempel måste gräsmattan på en fotbollsplan odlas och vårdas av åtminstone 6 månader. I praktiken ägnas hela växtsäsongen åt förberedelsen av en sådan tonhöjd. Detta är en av anledningarna till den långa bygg- och idriftsättningsperioden för många idrottsanläggningar. I detta fall är förberedelsen av lämpligt gräs i förväg och dess överföring till ytan på planen av särskild betydelse.

Trawniki zakładane przez przenoszenie darni (rulla gräs) de är dyrare, eftersom du måste ta bort det, transport, ordnas och sköts ordentligt tills den smälter samman med underlaget. Trots de högre kostnaderna för gräsmattan som antas på detta sätt kan det vara ekonomiskt motiverat att anta en sådan lösning. Inställning, gräsmattor på detta sätt är ibland nödvändigt av hygieniska skäl, t.ex.. i barns trädgårdar.

I många länder skapas stora områden med gräsmattor genom att flytta specialtillverkad gräs. I USA, till exempel över 30 tusen. hektar torv årligen. Na dużą skalę rozwinięta jest również produkcja darni (rulla gräs) i många europeiska länder. En ytterligare fördel med den diskuterade metoden för att etablera gräsmattor är möjligheten att avsevärt mekanisera många verk relaterade till beredning av gräsmatta.. När man installerar gräsmattor på små ytor kan man vanligtvis inte använda storskalig mekanisering och det mesta av arbetet görs naturligtvis för hand, vilket är dyrt. Ofta försummas sådana gräsmattor och kvaliteten på det erhållna gräset är mycket lägre än för storskalig beredning.