KRAV FÖR ATT ÖVERFÖRA DONATIONER

KRAV FÖR ATT ÖVERFÖRA DONATIONER

En gräsmatta avsedd för upprättande av en gräsmatta med specifika funktioner (bör ha följande funktioner:
– lämplig artsammansättning av växter och deras goda vitalitet,
– stark rotväxt av så tunt underlag som möjligt,
– lätt att separera från underlaget,
– gräsplåstrets höga rivhållfasthet under borttagning och hantering,
– Låg vikt.

Artskompositionen hos växter som bildar gräsmattan för den framtida gräsmattan bör uppfylla de krav som redan diskuterats, beroende på vilken typ av gräsmatta, livsmiljöförhållanden, sätt att använda etc.. Av dessa skäl används gräsmattan som samlats från olika naturområden endast för att skapa torv, Å andra sidan kan den användas mycket sällan och i liten skala för att etablera gräsmattor av god kvalitet.

Att få ett stort antal rötter i det tunnaste möjliga lagret av gräs möjliggör överföring och bättre växtutveckling på destinationen. Därför är det nödvändigt att använda ett sådant substrat och utföra underhållsbehandlingar när du förbereder torvet på speciella platser, att göra det svårt eller omöjligt för rötterna att växa och utvecklas djupare. Detta kan uppnås genom att skapa ett tillräckligt tunt lager av bördigt substrat, frekvent ytsprutning, som håller rötterna i ett fuktigt, grunt lager, och genom att arrangera substratet för odling på olika substrat för att förhindra att rötterna växer in i djupet.

Det är lättare att separera gräset från substratet eller det använda substratet, ju mindre substratet är bevuxet med rötter och färre delar som är svåra att skära. Det är lättare att klippa gräs från ett substrat med högt organiskt innehåll än från ett substrat med mycket sand eller grus. Rötterna visar också olika vidhäftning till de använda sliprarna. Betongytan håller rötterna ganska stadigt, det är dock ganska enkelt att skilja dem från det. Å andra sidan fastnar inte gräsrötterna helt på basytorna av folie och plast. Det är därför gräset som är förberett på folien är det enklaste att ta bort.

Torvets brotthållfasthet under borttagning beror på tjockleken och typen av underlag, så på dess vikt och fuktighet och graden av rottillväxt. En gräsmatta som tas bort från ett substrat med lågt organiskt innehåll kan vara dubbelt så tung som en gräsmatta med samma tjocklek, men avlägsnas från ett torvunderlag med samma fuktighetsgrad. En tyngre torv är i allmänhet lättare att riva. Återfuktar torvet från torvunderlaget, och därför med hög vattenkapacitet, kan få massan att öka flera gånger. Den högsta motståndskraften mot repor demonstreras av torv beredd på ett torvunderlag och en foliebas. Under dessa förhållanden bildar rötterna täta, filtväv, som inte skadas under borttagningen.

Två metoder är av praktisk betydelse vid produktion av gräs för att etablera gräsmattor: med användning av naturligt marksubstrat och med användning av substrat separerade från substratet med ogenomträngliga material.