Höj pH i sura jordar

Höj pH i sura jordar.

Trädgårdsmästare, som odlar sur jord, de är ibland missnöjda, först och främst då, när de odlar grönsaker, varav de flesta växer bäst i neutrala jordar. Växter av kålfamiljen föredrar även lätt alkaliska jordar.

När vi har gjort ett test för att bestämma pH i vår jord, vi kan höja pH-värdet lite, med kalkning, det vill säga utfodring med kalciumgödselmedel. Kalkning förbättrar också markstrukturen och har en positiv effekt på nedbrytningen av organiska ämnen och utvecklingen av mikroorganismer. I princip kan kalkning användas oavsett tid, det bör dock inte kombineras med organisk gödning. Kalken reagerar med kvävet i gödseln – denna process producerar ammoniak, som kan vara skadligt för växter. De flesta trädgårdsmästare använder kalkning på hösten, gräva upp rabatter före vintern. Mängden kalk beror på jordens start-pH, dess typ och art av odlade växter. Du kan säga ungefär, det för jord med pH 5,5 vi lägger till 130 g wapna na 1 m2 sandjord, 190 g na 1 m2 sandjordjordjordjord i 260 g na 1 m2 lerjord. När markens pH är 6, vi lägger till därefter: 118 g, 155 g i 215 g.

I praktiken, om vi ska gräva 10 m2 lerjord med ett pH 6, vi mäter ca. 2 kg kalk och strö det jämnt medan du gräver. Viktig, för att regelbundet kontrollera jordens pH – vi får se då, om den använda kalkdosen är lämplig. Värt att veta, att pH-nivån också höjer träaska.

Under kalkning får vi inte glömma att vidta försiktighetsåtgärder – vi ska arbeta i skyddshandskar och glasögon. Vi utför inte kalkning i blåsigt väder.