Jordtyper

Jordtyper:

Jordtyper

Sandjord – Sandjord är granulär, deras partiklar sticker inte ihop, som betyder, att de torkar ut snabbt och enkelt sköljer näringsämnen ur dem. Sandjordar har dock inte bara nackdelar. De värms upp snabbt på våren, att lossa eller gräva upp dem kräver ingen ansträngning. Behandlingar som förbättrar kvaliteten på sandjord består främst av intensiv organisk gödning. Det finns en hel del växter, som föredrar lös passform, väldränerade jordar, inklusive många arter som är infödda i Medelhavet. Lavendel, timjan eller rosmarin trivs mycket bättre på sandjord än på tunga lerjordar. Växter med lägre frostmotstånd blir mycket lättare att överleva vintern i mer torra sandjordar än i tunga jordar.

Sandjord – växande tips:
• Ett bra sätt att hålla vatten i sandjord är att täcka dem med mulch i form av grov grus eller stenkorn. Vi börjar med att gräva sängen och mata den med organiskt gödselmedel. Vi väljer växter som är resistenta mot torka för blomsterrabatten. Vattna dem generöst och täck dem med ett tjockt lager av mulch 8-10 centimeter.

Sandiga lerjordar – Denna typ av jord är mest efterfrågad. Sandiga lerjordar har god lagringskapacitet för vatten, måttlig permeabilitet, de är måttligt luftiga och värms upp väl. Vi använder intensiv organisk gödning på sandjord, för att ge dem egenskaper som liknar sandiga lerjordar. Vi försöker uppnå en liknande effekt, lägga skarp grus till lerjord, förbättra deras porositet, och därför också permeabilitet.

Lerjord – Det är en tung jord, med en finkornig struktur. Den består av små, tätt packade partiklar, med en hög andel flytbara delar. Dålig porositet gör, att denna jord inte är mycket permeabel för vatten och luft. När det är vått blir det väldigt klibbigt, och på soliga dagar bildar det ett hårt skal på ytan. Dessa lerjordegenskaper är ansvariga för dess svåra odling. Å andra sidan är jorden bördig. Om vi ​​förbättrar deras struktur, vi får se, så många växter, t.ex.. Rosor, föredrar dem framför dåliga sandjordar. En beprövad metod för att förbättra lerjordens egenskaper är att sådd växter för grön gödsel. Blå lupin ger en utmärkt effekt, vars rötter lossar jorden under tillväxten. Så snart det börjar blomstra, hugga ner det och gräva det med jorden.

Lerjord – växande tips:
• Om vi ​​måste flytta på våt lerjord, vi borde sätta en tavla på den, speciellt när du arbetar på gräsmattan.
• Några växter i grönsaksgården, t.ex.. Vitlök, bättre att växa på radlins. Marken i strålarna är mycket mer permeabel. Dessutom är växternas rötter därför högre, över det coolaste (på vintern och tidig vår) och det våtaste jordlagret.
• För att torka våt, tung lerajord ett år före odlingens början är det värt att täcka den med folie sträckt på välvda stänger. I sin tur skyddar folien som sprids över den planerade bädden jorden från regn och värmer upp den, samtidigt som man säkerställer tillgång till luft.
• Det är lättare att dränera marken, när rabatten inte överstiger 1,2 m och är upphöjt något över marknivån.