Composter

Allt organiskt trädgårdsavfall som lagras i en hög bryts ned över tiden. Men under rätt förhållanden – med rätt luftfuktighet och temperatur, samt strimla materialet och blanda det – nedbrytningsprocessen är mycket snabbare, och dess slutprodukt är trädgårdskompost. Kompost kan användas som substrat vid containerodling, även om det oftare används för att befrukta jorden i trädgården.

Genom att deponera trädgårdsavfall för att få kompost, vi borde ta hand om det, att det mest varierande materialet finns tillgängligt på lagerhögen eller i behållaren. Om vi ​​har mycket avfall, som vi ordnar ordentligt i lager, vi kommer säkert att få värdefullt gödselmedel. Ett värdefullt material kan också tillverkas av en liten mängd avfall, om vi blandar dem ordentligt i behållaren.

Composter

Om vi ​​bestämmer oss för att lägga avfall i en container, vi måste ha en lämplig komposter. Kiedy odpadów ogrodowych jest sporo, den enklaste och billigaste lösningen är att komprimera eller binda fyra pallar med tråd. En lika bra komposter kan tillverkas av trådnät som sträcker sig över fyra stolpar. Det finns en hel del små komposter av trä eller plast tillgängliga för försäljning. Problemet med dem är detta, att ju mindre behållaren är, ju snabbare det fylls med avfall, vilket gör det svårt att få rätt temperatur i den. Rotary komposter fungerar bara i teorin - i praktiken är de till liten nytta, liknar komposter utrustade med speciella klaffar, utformad så att material kan väljas från de nedre lagren.

Oavsett, vilken komposter vi i slutändan väljer, måste förses med lock. Annars skulle regnet svalna det lagrade materialet och tvätta bort värdefulla ämnen. Bäst, om vi själva försöker bygga en enkel baldakin, som skyddar komposten från regn, samtidigt som du ger tillgång till luft – sådan åtkomst är nödvändig för att torka materialet och säkerställa att nedbrytningsprocessen fortskrider korrekt.