Jord – Jorden

För många personer – Naturligtvis ingår inte trädgårdsmästare i denna grupp – jorden är bara grå, ointressant massa, vilket märks först då, när han smutsar skorna. Under tiden är den doftande doftande jorden i våra trädgårdar fascinerande, livlig miljö. Föreställ dig en överordnad skala, och ovanför ett lager bestående av dess vittrade fragment eller avsatt av vatten eller en glaciär. Skiktet ovanför det är ännu mer vittrade, och mineralpartiklarna är finare. Det är detta lager som tränger igenom plantans rötter, och när de dör, deras rester förfaller. Många mikroorganismer som bor i denna zon deltar i denna process, och dess effekt är tandförfall, det vill säga humus. Denna underbara blandning av oorganiska och organiska ämnen, utgör det översta jordskiktet, det här är jorden.

De flesta av oss har hört talas om odlingsjord och inhemsk jord. Om vi ​​gräver ett hål, på sidoväggarna kan vi se två olika lager. Det nedre lagret är den inhemska jorden, vilket vanligtvis är ljusare och mer kortfattat. Ovanför det är det översta lagret som innehåller mycket mer organiskt material - det här är jordbruksskiktet. När vi pratar om jorden, att hon är "bra", det betyder vanligtvis, att den har en tjock, bördigt toppskikt, vilket är bra för växter. Generalisering, du kan säga, att halva volymen på det översta lagret består av tomrum, det vill säga årstiderna. Förutsättningarna för växtutveckling är goda, när hälften av dessa porer är fyllda med vatten, och halv luft, när 90% de fasta partiklarna är mineraler, a 10% organisk, det är karies.

Syftet med agrotekniska behandlingar är att skapa en djup behandling, bördigt jordlager, vilket ger optimala förutsättningar för utveckling av odlade växter. Oavsett, vilken typ av jord som finns i vår trädgård, vi kan ändra dess struktur och sammansättning, gräva igenom henne, förbättra dess permeabilitet eller berika den med organiskt material eller mineralgödselmedel. Ofta behöver vi också skydda jorden från erosion: vi bryr, att täckas med vegetation, mulch eller grönt gödselmedel. Tack vare detta kommer regnet inte att skölja bort värdefulla ingredienser från det.