Växtföljd

Växtföljd.

Varje år leder odling av samma art eller besläktade arter på samma plats till ensidig uttömning av näringsämnen och minskning av avkastningen. Detta fenomen kallas markutmattning. Det åtföljs ofta av intensifieringen av sjukdomar som infekterar växter som tillhör samma familj och ansamling av farliga skadedjur. För optimal användning av markytan och en hälsosam och bördig gröda, vi borde använda grödorotation, det vill säga den rationella förändringen av arter, planerat i förväg i flera år. I praktiken fungerar grödväxling bäst på stora områden, i åkergrödor. I en liten trädgård, där blomrabatterna oftast ligger direkt intill varandra, att få rätt grödväxling är mycket svårare. Ändå är det värt att använda, speciellt då, när grönsaker odlas på upphöjda sängar och vi blandar inte jord från olika sängar.

Fyra år av växling

Användningen av grödorotation kräver att vi planerar ordentligt växternas följd för ett givet odlat område. För att uppnå bästa snickares resultat har vi tillräckligt med golvyta), Vi delar upp området i fyra separata delar och vi tillämpar en fyraårig skörd på varje av dem. Så här kan sekvensen av rotationsgrupper i en del av grönsaksgården se ut:

År ett: innan sådd baljväxter (grupp 1) berika jorden med gödsel och en liten mängd mineralgödsel. Efter skörden applicerar vi gödsel och mineralgödsel igen.

Grupp 1: baljväxter – ärta, böna, bredböna, Soja, lins.

Andra året: vi sår / planterar lökar (grupp 2). Efter skörden befruktas jorden med mogen kompost och ett mineralgödsel lämpligt för rotväxter.

Grupp 2: lök – lök, Vitlök, för.

Tredje året: odling av rotgrödor (grupp 3). Gödsla jorden med gödsel och mineralgödsel efter skörd.

Grupp 3: rot och nattskugga – morot, seler, persilja, lämna, scorzonera, pasternak, tomat, peppar, Björnbär.

Fjärde året: odling av korsblommiga växter (grupp 4).

Grupp 4: korsblommig – kål, blomkål, grönkål, broccoli, brukselka, rädisa, rova, brukiew, kalarepa.

Om trädgårdsytan gör det omöjligt att tillämpa en fyraårig skörd, Vi kan kombinera lökar och rotgrödor i en skördrotationsgrupp och använda en treårscykel.

Fleråriga grödor

• Vissa trädgårdsmästare skapar ett separat trädgårdsområde för fleråriga grödor. Personligen föredrar jag dock att odla sådana växter bland andra fält (hur som helst, jag gör detsamma med fruktbuskar).

Koordinera odling

• En annan metod för grödväxling är den så kallade. samordna odling, vilket involverar samtidig odling av olika växtarter i samma fält. Denna lösning är värt att överväga, särskilt i små trädgårdar. På en säng kan vi samtidigt odla t.ex.. morot som huvudgrödan och rädisa som en mellangröda. Viktig, att fånggrödan har en snabb tillväxttakt och skördas, innan den överskuggas av huvudgrödan.