Växande rosor för frukt

Växande rosor för frukt . Rose som en fruktbuske blev mer och mer intresserad av det senaste halva århundradet, med upptäckten av vitaminer. Det har varit övertygat, att fruktiga rosor är en extremt rik källa till dessa ämnen, huvudsakligen vitamin C.. Många och omfattande vetenskapliga undersökningar av vitamininnehållet i rosfrukt äger rum under perioden strax före förra kriget; vid den tiden planterades ett större antal buskar av olika arter av rosor för att få perikarp från dessa plantager.

I Polen genomfördes mer allvarlig forskning inom detta område under åren 1925-1954. Forskningen omfattade både de fysiska egenskaperna hos pericarp, samt kemiska egenskaper, med särskild uppmärksamhet åt vitamin C-innehållet i färsk frukt. Först och främst studerades dessa arter, som rekommenderas för plantering hos oss, en vild ros (R. hund-), rostig ros (R. rubiginosa), skrynklig ros (R. grov) och en kransros (R. cinnamomea). När det gäller vitamin C-innehållet, du kan beställa dessa arter tvärtom: kransros (handla om 900 mg na 100 g fruktmassa), skrynklig ros (handla om 800 mg), rostig ros (handla om 650 mg) och vild ros (handla om 500 mg).

Ytterligare vetenskapligt och forskningsarbete inkluderade urvalet inom olika arter för att välja prover med den högsta intensiteten av funktionella egenskaper och avelsarbete för att erhålla nya, bättre sorter. Prace te przyniosły wysoce obiecujące rezultaty. Genom selektion erhölls värdefulla kloner av R-arter. hund- (handla om 1700 mg C-vitamin i 100 g fruktmassa), R. cinnamomea (handla om 2500 mg) och R.. pendulina var oxyodon Rehd. = R. hematoder Boiss (handla om 3200 mg). Dessutom odlades hybrider av rynkrosen med Begger-rosen (R. beggeriana) - H 10/1 (handla om 2800 mg) i H 84/1 (handla om 2600 mg).

Resultaten av forskning om innehållet av C-vitamin i olika arter och sorter av rosor som odlas för frukt ser intressanta ut jämfört med innehållet av detta vitamin i andra frukter.. Värdena nedan avser C-vitaminhalten i milligram w 100 g fruktmassa:

Äpplen 15
Citroner 40
Svart vinbär 157
Vild ros 474
Rynkig ros 818
Garland rose var. Välj 2583

Nypon kännetecknas av ett högt innehåll av vitamin C., samt vitaminer PP, B, K och karoten; används inte bara inom läkemedelsindustrin, men också mat för anrikning i, vitaminer av alla konserver av frukt och grönsaker, som nästan helt tappar C-vitamin under lagring och bearbetning.

Således föddes behovet av fruktiga rosor, och detta i sin tur gjorde det nödvändigt att etablera speciella plantager. Vi börjar den här åtgärden den 1952 r. Fram till dess skördades frukt endast från vilda buskar, uzyskując rocznie około 1500 t, på grund av den ojämna fruktingen fluktuerade avkastningen från 300 do 2000 t. Resultaten av avelsarbetet var ännu inte kända, genomfördes först senare, och därför grundades dessa plantager bara från den skrynkliga rosen. För närvarande uppskattas dessa grödor till ca. 600 ha, med en årlig kapacitet på ca. 1000 t pericarp.

När man arrangerar en fruktplantage antas något mildare kriterier för jorden än för andra typer av odling; mer blygsam befruktning används också i förhållande till ytenheten, på grund av det stora antalet buskar. På 1 ha rekommenderas doser av kväve och fosfor i en mängd av ca. 60 kg i ren ingrediens, kalium och ungefär 100 kg. Material från vegetativ reproduktion (rotsugare, rotstickor, upplägg, gryende) planteras i rader med 2–2,5 meters mellanrum, i rader vad 1,5 do 2 m. Fruktskörden börjar med 3 ett år efter plantering och växa till 10 år. De är i 5 år från 400 do 1200 kg ha, w 10 och från 2800 do 3200 kg ha.