Jordkrav för rosor

Jordkrav för rosor.

Jord. Jordkraven hos rosor är inte för höga. I kretsarna av utövare av den äldre generationen finns det fortfarande en syn, att rosor bara kan fortsätta. leriga och rika jordar, men denna uppfattning, som praxis har visat, tillhör de klassiska vidskepelserna, inte täckt av livet. Det bästa beviset på detta är faktum, att den stora majoriteten av rosodlingscentra ligger i genomsnittliga jordar, sandig lerjord och lerig sandig. Närmare observationer av sådana centra visar, att deras jordar omsorgsfullt odlas och intensivt befruktas, vilket är hemligheten för deras framgång. Självklart, på naturligt goda och bördiga jordar, a przy tym prawidłowo uprawianych i nawożonych — wyniki będą lepsze niż na glebach lżejszych i uboższych w składniki pokarmowe. Sammantaget kan du säga, att rosor går bra i alla typer av jord, som vi vanligtvis kallar genomsnittet, försedd, att sådan jord kommer att odlas ordentligt och befruktas. Karies spelar en enorm roll, kom därför ihåg att lägga stora doser organiska gödningsmedel i jorden när du utvecklar ett gödslingsprogram - de större, jorden var fattigare i humus.

Villkoret som avgör jordens lämplighet för odling av rosor är dess naturliga fukt, vilken fastighet som är beroende av grundvattennivån. Övning lär ut, det på för fuktiga jordar, så på den så kallade. sapach, torvjord, på tunga avrinningsläckor och på alla andra markar med hög grundvattennivå - rosor faller ut massivt under vintern, därför kan inte rosor odlas på sådana jordar. I professionell litteratur kan du hitta ungefärliga siffror på grundvattennivån. Till exempel. Rathlef passerar, att nivån ska vara 75-100 cm. Enligt mina observationer är en något lägre grundvattennivå mer fördelaktig. För buskar som är knoppade på R.. multiflora kan denna nivå vara 100 centimeter (den här dynan har högre luftfuktighetskrav), för rosor på R.. canina i R. rubiginosa - 150 centimeter. Områden med högre luftfuktighet måste dräneras; en sådan investering i odling av rosor är oumbärlig och lönar sig mycket snabbt.

Inte bara alltför fuktiga och mycket tunga jordar är olämpliga för odling av rosor, men också mycket lätta sandjordar, Sök. I sådana jordar kan inte rosor odlas!

När man överväger markförhållandena är det inte möjligt att ignorera pH; för rosor ska det vara från 6 do 7, medium 6,5, med mer alkaliska jordar som är mer lämpade för rosor som är spirade på R-typer. hund-; mer sura för rosor på R.. multiflora. Du kan se från övning, att rosor som odlas i lätt alkaliska jordar färgar bättre än i lätt sura jordar. Tydlig avmattning av färgen kan observeras på sura jordar, och därför förlust av färgvärde, som trots allt spelar en viktig roll i utvärderingen av alla blommor.

Det följer av ovanstående, att korrekt jord-pH spelar en viktig roll i odlingen av rosor, måste ständigt testas och hållas på en lämplig nivå. Våra länder är i allmänhet mer eller mindre försurade, de måste därför neutraliseras; kalkning är det enklaste förfarandet här, som, förutom avsyrning av jorden, orsakar ett antal definitivt fördelaktiga processer i jorden - kalk är därför extremt värdefullt för odling av rosor. På mark med ett pH över 7 pH måste också förändras; det utförs genom användning av fysiologiskt sura gödningsmedel och genom stora doser av icke-surgjord trädgårdstorv. Balanserad hög torv ger bästa resultat, med ett pH av 4-5.