Område för en roskammare

Område för en roskammare.

Att etablera en roskammare är inte ett svårt eller komplicerat företag. Grundförutsättningen är att ha ett lämpligt areal mark, ju bättre markförhållanden desto gynnsammare blir resultaten. Dessutom har rosplantor inga speciella krav, även om de har ordentliga byggnader, enheter och verktyg underlättar i hög grad hanteringen.
Markförhållandena har redan nämnts tidigare; här påminner vi dig fortfarande, att när man överväger platsens lämplighet för en roskammare, bör frågan om naturlig markfuktighet ställas först.

Naturligtvis mycket bra mark, men alltför fuktig, för att odla rosor är helt olämpliga; måste dräneras i förväg.

Nästa villkor, också mycket viktigt, är webbplatsens storlek; det är nära relaterat till produktionsvolymen, som vi ska genomföra. Under förhållandena i centrala Polen kan det accepteras, att z 1 ha ros plantskolor bör erhållas 40 000 bitar av buskar. Vi kommer till detta resultat, genom att utföra följande beräkning: grundstammarna i plantskolan ska planteras i rader, vanligtvis ordnade med intervall 80 centimeter, i rader planterar vi dem varje 15 centimeter; på 1 ha är därför ca. 80 000 brickor. I beräkningen antas det, att mängden färdiga buskar, som grävs ut från plantskolan efter två års odling, borde vara 50% sprängda brickor; därför z 1 ha plantskolor bör tas emot 40 000 bitar av buskar.

Nödvändigheten att genomföra en rationell skötselhantering kräver att vi lokaliserar plantskoleplantager på ett sådant sätt, att de kommer till samma fält så sällan som möjligt, med större intervaller. Reste sig, som vi vet, är en växt som är extremt känslig för korrekt rotation och därför bör vi börja ordna ett plantskola, och bör garantera oss en lämplig areal i början, vilket möjliggör korrekt ekonomi. Så hur ska du räkna i praktiken för att kunna rotera grödor korrekt?

Om vi ​​sätter vår årliga produktion på 40 000 bitar av färdiga buskar, för vad, som vi redan vet, vi kommer att behöva 1 det är kallt, to praktycznie powinniśmy przy takiej produkcji posiadać teren 4 gånger större. Detta beror på följande uppräkning: I en roskammare körs två grundfält - grundstammen - parallellt, som inokuleras under det första året, och lama kvinnor, dvs.. unga ädla buskar, inokulerat förra året. Så vi har redan tagit 2 ha. andra 2 ha - det är en reserv förberedd för nästa buskar, och så 1 ha för nästa plantskolautbildning (spränga) brickor och 1 ha för vidare odling som förberedelse för att detta fält ska planteras under andra året. Så ett sådant lager, i detta specifika fall 2 ha, det är absolut nödvändigt och måste betraktas som minimalt. Ett lager av denna storlek, som täcker samma areal, vad som för närvarande är under plantskolorna (1 ha brickor + 1 ha okulanty) - det möjliggör en två års paus mellan en plantering och nästa. Således uppnår vi följande skördeväxlingscykel: 2 år av växande buskar + 2 år med odling av jordbruksgrödor, förberedande. Med ett sådant växelväxlingssystem kan vi bara räkna med tre upprepningar av plantskolodling på samma mark. Långvarig odling av rosor i detta område är inte tillrådligt - resultaten kan minskas avsevärt.