Kuddar för rosor – Nypon

Nedan presenterar vi en kort beskrivning av de mest värdefulla brickorna.

Vild ros - Rosa canina. Det är en inhemsk art med stor mångfald. Arten är naturligt motståndskraftig mot frost, lättsam, långlivad och starkt växande, även om det finns betydande skillnader i detta avseende. De passar i allmänhet bra med vanligt odlade raser och sorter.

Det bästa ska användas, redan kända och beprövade typer. Buskar ska inte planteras i plantskolan, som de spirande inte fångade på. Den har odlats som en grundstam i Europa förmodligen sedan 1930-talet. Det representerar nu (huvudsakligen selektiva typer) baslager för plantskoleproduktion.

Nypon, typ Senff. Redan under mellankrigstiden användes den av några av våra plantskolor, få bästa möjliga åsikt. Han valdes ut i 1919 r. av Senff i Zerbst. Det fick bred spridning först efter det senaste kriget. Den är stark, sund tillväxt, stor, glänsande löv, liten ryggrad, hög motståndskraft mot frost och stark, rikligt rotsystem. Det är en av de bästa grundstammarna för buskrosor, särskilt tehybrider, för odling i mark och under glas. Det är dock inte utan nackdelarna, som de tillhör: mottaglighet för svart fläck och utfärdande av en betydande mängd rot suger. Dess fördelar inkluderar också det långa underhållet av massan, vilket - särskilt under torra år - är en stor fördel.

Nypon, typ Polimer (Pollmeriana). Det är en av de äldsta typerna av vildros och har använts av oss under lång tid. Han valdes av Pollmer i 1905 r. w Grossenhein. I oss (särskilt i Kutno) dess red-shoot form blev utbredd under namnet R.. hundkalkon. Denna blankett kommer från Tjeckoslovakien och erhölls som ett resultat av ytterligare urval inom denna typ (Krussmann). Denna Pava är en av de bästa grundstammarna hos oss, visar många värdefulla egenskaper, hur stark tillväxten, god hälsa, god spirande acceptans av vanligt odlade raser och sorter och ett starkt och rikligt rotsystem. Det verkar mycket kort, tjocka skott, groddar mer eller mindre på samma nivå från rotkragen. Dess nackdelar är: tidigt slut på vegetationen, som tvingar till öglan i första hand, och känslighet för svart fläck och rost. Det är helt olämpligt för havsklimatet, där det påverkas starkt av mjöldagg (Kordes, Tantau, Rathlef). Under förhållandena i centrala Polen ger det ett utmärkt material för odling i mark och under glas. Det används också framgångsrikt under vanliga rosor.