TILLVERKNING AV KUSTAR FÖR BORSTROSOR

TILLVERKNING AV KUSTAR FÖR BORSTROSOR

Massefterfrågan på rosor, går från ungefär 100 år, orsakade en stor utveckling i produktionen av rosenbuskar. Denna produktion realiserades mycket snabbt, że uzyskanie dobrego materiału szlachetnego zależy przede wszystkim od podkładki, därför syftar plantskolornas ansträngningar mot att få de bästa grundstammarna.

Produktionen av grundstammar är en viktig gren av plantskolan idag; det finns gårdar uteslutande fokuserade på det, förser dessa plantskolor, som inte har villkoren för produktion av underlagsmaterialet på egen hand. Det är bäst om ett plantskola som producerar rosenbuskar kan, åtminstone för sina egna behov, producera lämpligt antal brickor; det är då oberoende av externa leveranser, som under våra förhållanden är annorlunda och inte alltid uppfyller efterfrågan. Dessutom är rätt sortiment av brickor av stor betydelse, där svårigheter också är vanliga. Så hos oss är det bäst att tillverka brickorna på egen hand.

Rosplattmat

Den inledande sökningen efter de bästa rosstammarna genomfördes inom många arter. I slutet av 1800-talet experimenterades med följande arter: R. hund-, R. grov, R. rubiginosa, R. rubrifolia, R. boursaultii, R. ura-lensis, R. alpina, R. villosa, R. centifolia, R. dumetorum Laxa, R. multiflora. Det insåg dock snart, att bara en del av dem förtjänar uppmärksamhet, de största förhoppningarna lades på den vilda rosen (Hakan) - R. canina L. Den närmaste framtiden har visat sig, att det för Centraleuropeiska förhållanden är betydligt R.. canina visar den största användbarheten. Dessutom var de intressanta: R. rubiginosa, R. multiflora, R. grov, främst i holländsk typ - R.. rugosa hollandica - och R. coriifolia froebelii Rehd. (= R, laxa Froeb). Det senare ansågs vara en verklig uppenbarelse i slutet av förra seklet. Det spred sig över hela Europa från de berömda schweiziska plantskolorna Froe-bla, ursprungligen mötte en entusiastisk mottagning. Men det upptäcktes snart, att det bara fungerar bra i kalkhaltiga och näringsrika jordar, på andra är det starkt rostat; dessutom märktes det också, att det slutar vegetationen mycket tidigt, så förlorar massa, vilket förhindrar öglor. De avslöjade nackdelarna resulterade i att den drog sig ur produktionen, men i vissa delar av Tyskland, och även med oss, varade länge.

R, som var känd på den tiden, hade en ännu kortare karriär. rugosa hollandica. Det är den ursprungliga framgången för holländarna, som massivt förökade den från träiga sticklingar, planterade direkt i marken på våren och ingick samma år på sommaren. Från Holland kom hon till Tyskland, och sedan också till Polen. Men dess brister märktes snabbt, nämligen det hittades, att buskarna ympade på den lever snabbt och har dåligt färgade blommor, som beslutade om dess fullständiga tillbakadragande från produktionen.