Vaddera – Multiflower ros – Rosa multiflora

Multiflower rose - Rosa multiflora Thunb. Nyligen har den vunnit stor popularitet och har hittat en bred tillämpning. Liksom den vilda rosen - den finns i många olika typer, ofta varierar i tillväxtstyrka, motstånd mot frost och livslängd. Det är detta överflöd av former som har orsakat, att flerblommarosen underskattades under lång tid; ofta typer av lite värde (kanske till och med plantor av klättringsrosor) och glömdes snabbt. Början på hennes karriär som grundstam går tillbaka till 70-talet under förra seklet; den användes redan i vissa tyska plantskolor vid den tiden, men förmodligen i inte särskilt värdefulla typer, eftersom åsikter om henne från den perioden är mycket återhållsamma. Snart måste emellertid värdefulla former av flerblommarosen hittas, för redan före första världskriget var det av stort intresse för Centraleuropa. På 1920-talet fanns det redan R.. multiflora framgångsrikt används i ett brett spektrum i många tyska och luxemburgska plantskolor och ansågs vara en utmärkt grundstam för bukett och klätterrosor, som hon är nära besläktad med. Rosorna från dessa raser växer starkare på den än på den vilda rosen, har ett överflödigt och grunt rotsystem, blommar inte värre än på R.. kanina och är nöjda med mer blygsamma markförhållanden; å andra sidan har de högre krav på fuktighet.

Många framstående proffs (Tantau, Kordes, Rathlef, Kache, Kriissmann) tydligt anger, att R.. multiflora ska endast användas för relaterade rosor, så bukett och klättring, för vilken det är en bättre grundstam än vildros. Men de varnar för att använda den under storblommiga rosor, för vilken det inte är en fullfjädrad tvättmaskin, eftersom buskarna ympade på den har kort livslängd och ger mindre färgade blommor, särskilt i tider av torka. Denna invändning återspeglades i den västra tyska plantskoleföreningens officiella rekommendation (Bund Deutscher Baumschulen), som han befaller, de storblommiga rosorna som spirar på R.. multiflora var tydligt markerade med avseende på grundstammen, eftersom de är av begränsat värde.

Större tillväxtkraft än vildros, mycket högre avkastning i snittblommodling såväl som grunt och rikligt rotsystem - och därför extremt värdefulla egenskaper - får några av våra producenter att försöka använda det för sorter av tehybrider vid växthusodling. Den begränsade livslängden är inte en så stor nackdel i denna odling som i fältodlingen, gdyż ze względów ekonomicznych produkcja pod szkłem musi być nastawiona na silną i szybką (handla om 5 år) utnyttjande av buskar. Den svagare färgen spelar inte heller någon större roll här. Därför söker du efter de typer av multiflorous frodig ros, sund tillväxt, leva bra med tehybrider i minst en period 5 år, kan ha stor betydelse för intensifieringen av växthusodlingen.

Värdet på R ifrågasätts dock inte. multiflora som grundstammar för bukettrosor som odlas under glas. Detta gäller särskilt för krukodling, där användningen av denna dyna, om nödvändigt, möjliggör en mycket signifikant minskning av beredningsperioden för buskar för att tvingas. Lämplighet för krukväxt är också förknippad med överflöd, men det här grunda rotsystemet.