Vild ros – Nypon

Redan i början av detta sekel började det, främst i Tyskland, utföra urvalsarbeten inom området vildros - R.. canina L. Lade märke till, att det är en mycket varierad art, både när det gäller externa funktioner, som tillväxtens styrka och natur, rota, lövverk, barwa i obfitość kwiatów, taggig, form och antal pericarp, sjukdomsresistens - såväl som inre, som frostmotstånd, markkrav, livslängd etc.. Det uppgavs också, att på vissa typer av vildros fångar ögonen på vanligt odlade arter väl, raser och sorter, på andra - värre. Därför gick urvalsarbetet mot att välja bästa möjliga typer, samla så många positiva funktioner som möjligt. På detta sätt fick tyskarna flera dussin olika typer av R.. hund-, varav de flesta har tappat bort under de senaste femtio åren, medan ett dussin eller så har överlevt fram till idag, används i stor utsträckning i produktionen.

Banbrytande arbete inom detta område utfördes av Strassheim (slutet av förra seklet) och Tantau (1910—1950). Den första har stora fördelar när det gäller att testa lämpligheten för plantskoleproduktion av många vilda arter, även icke-europeiska - den andra handlade om metodisk forskning av grundstammar, främst R-typer. hund-. Tantau var den första som tydligt definierade kraven, som ska sättas på själva brickan, och sedan den färdiga busken på denna växande grundstam.

Tantau ställer följande krav på själva tvättmaskinen:
1) fullständigt frostmotstånd;
2) hög sjukdomsresistens;
3) stark tillväxt, lång växtsäsong, livslängd;
4) liten ryggrad;
5) produktion av starka skott, smidig med en liten kärna;
6) Bra, riklig rotning;
7) riklig fröinställning, god mognad och hög groningskraft.

När det gäller tvättmaskinen, lever redan med den ädla sorten, Tantaus krav är följande:
1) god aggregering och framgångsrik utveckling av den ädla sorten under hela växtsäsongen;
2) kraftfull, sund tillväxt;
3) Bra, blommans färg som är lämplig för en viss sort och deras typiska typ;
4) buskens långsiktiga livskraft;
5) god transplantationstolerans;
6) en liten mängd rotsugare.

Som framgår av ovanstående, dessa är mycket höga krav; en växt som uppfyller dem alla skulle vara en perfekt grundstam, som vi tyvärr inte har hittills.