Hur man hanterar bladfläckar?

Hur man hanterar bladfläckar?

Orsakerna till bladfläckar och missbildningar varierar och är ofta ofarliga. Ibland behövs dock ett snabbt svar.

Det finns situationer, när en eller flera av de växter vi odlar lider av orsaker som är svåra att identifiera. Dethär händer, när olika typer av fläckar och snedvridningar uppträder på bladen. I det här fallet kan växten drabbas av en eller flera bladfläckarsjukdomar. Något kunde ha hänt också i hennes miljö, som direkt påverkade bladen, och sjukdomen, har lättare åtkomst genom skadad vävnad, är följden av detta. Vi måste ta bort orsaken till dessa fenomen, eftersom problemet bara blir värre.

Konstiga mönster på bladen är ibland en naturlig egenskap, Förändringen i deras utseende är också ibland relaterad till säsongen. På sensommaren och hösten genomgår växter av bladhormon hormonella förändringar, föregående bladfall. De kan också åtföljas av en färgförändring. Således är den sanna bladfläcken resultatet av svampinfektioner. Å andra sidan orsakas andra snedvridningar och märken på löv av yttre faktorer. Använd i detta fall ett fungicid, utan att glömma bort alla orsaker till sjukdomen.

Fläckar som inte orsakas av svampar.
Svampinfektioner är ofta mycket suddiga. Därför, om det finns fläckar på mer än en växt, anledningarna till deras bildning kan vara ganska enkla. Ibland är detta droppar varmt vatten, färg eller olja. Det kan vara ett växtgödselmedel i granulat, som samlas i plantans håligheter och inte absorberas. En annan möjlig förklaring är användning (såsom Bordeaux vätska, som är en reaktionsprodukt av kopparsulfat med kalkmjölk) skadligt för växten, eller användning av olämpliga sådana, eller dåligt blandade bekämpningsmedel.

Patogena svampar.
Den sanna bladfläcken är svår att identifiera. Hur kan vi veta, att det verkligen är fläckigt, inte bara en fläck, eller vilka fläckar som borde oroa oss, och som vi kan ignorera. Fläckarna som visas är vanligtvis små och har en rundad form. Du bör titta noga på dem, eftersom de kan spridas snabbt, gradvis blir ett allvarligt problem, Men låt oss komma ihåg, att vissa fläckar på prydnadsväxter inte borde oroa oss, om de inte ändrar sitt utseende för mycket. Enligt den accepterade principen bör ätbara växter behandlas, eftersom de får sina näringsämnen genom bladen. Om den här vägen skadas, anläggningens produktivitet minskar. Eftersom det finns många typer av svampar på spel, för att inte tala om bakterier och virus, vilket också orsakar fläckar, åtgärder med ett brett spektrum av åtgärder bör användas, och inte riktar sig mot specifika svampar. Generellt, det är klokare att anta en förebyggande strategi genom ett kontrollerat program för svampdödande behandlingar, än att vänta på att problem uppstår. Men, som med alla regler, det finns undantag. Clam leaf fläck orsakar röda fläckar på lövverket. Tillsammans med överdriven vattning, denna svamp kan ha en skadlig effekt på angripna löv. Tyvärr, svarar inte på vanliga fungicider.

Applicering av fungicider
Vid de första symptomen på en attack rensar vi växten från döda delar och. vi sprayar med en standardiserad fungicid. Om detta problem uppstår på grödor, den fungicidaktiva ingrediensen måste vara lämplig för växten i fråga. När det gäller ätbara växter följer vi alltid tillverkarens rekommendationer, angående avbrott i skörden efter användning. Vissa medel appliceras olika på olika växter. Vi kontrollerar det i bifogade instruktioner.

säkerhet
Välja en kemisk kontrollmetod, vi måste komma ihåg, att vissa växter är allergiska mot kemikalier, och, att sjukdomsframkallande organismer kan bli resistenta, om vi använder en fungicid för ofta. Vi väljer produkten noggrant, vi läser manualen och vi använder inte samma mått om och om igen.. Men innan vi använder en annan som ersättning, vi måste se till, att den inte innehåller samma aktiva substans, vad den tidigare. Låt oss inte heller göra antaganden, att den naturliga substansen kommer att vara ofarlig för växten.

Handlingssätt
De flesta fungicider verkar systemiskt. De absorberas av växtens kropp och skyddar därmed mot infektioner. Vi letar alltid efter den aktiva substansen på fungicidförpackningen . Tillverkare ändrar ofta namnen på sina produkter, så det är viktigt, att leta efter namn som är gemensamma för alla kontrollåtgärder, det vill säga den aktiva substansen. Här är de vanligaste aktiva substanserna:
– Benomyl, det vill säga en pulveriserad systemisk fungicid, med en fuktkräm som heter Activex 2, Använd inte på äpplen och jordgubbar.
– Carbendazim är ett systemiskt fungicid m. Vi använder den på de flesta krukväxter och livsmedelsgrödor.
– Ostron. till fungicyd systemiczny, liknar benomyl.
– Kaptan är ett förebyggande fungicid, framställt på basis av svavel. Det ska inte användas med äpplen och mjuka frukter, från vilka vi kommer att göra konserver eller frysa, eftersom det kan förstöra dem.
– Thiram är en annan förebyggande fungicid. Det tillsätts till hormonet som rotar i form av ett pulver, för att skydda plantan under perioden, när det är svagast. Thiram bör användas med försiktighet, eftersom det kan vara irriterande, och använd den inte med frukt, som är avsedda för konserver eller för frysning, Vi väntar två veckor efter att ha använt den, innan du skördar de ätbara växterna.
– TCNB eller Teknacen är den enda produkten som för närvarande finns i form av gasningsljus, vanligtvis i kombination med ett insektsmedel. TCNB torkar luften och är användbar i trånga miljöer, typ av växthus eller orangeri. Efter att ha använt den bör du vänta två dagar innan du samlar ätliga växter.

DISTRIBUTION AV SVÄGSINFEKTION

Många svampsjukdomar överförs genom mikroskopiska luftburna sporer. De kan utvecklas på mark eller döda vävnader. Så håll din gård ren och väl ventilerad. Luften måste vara frisk, vi undviker värme och täppa. Några patogena svampar, t.ex.. Heteropatella och tirrhini, de sprids genom förorenade frön,