Vad som fungerar i januari kan göras på tomten?

Vad som fungerar i januari kan göras på tomten?

Januari är inte den bästa tiden för regelbundet och intensivt arbete på tomten. Det kommer att finnas tid för det om några veckor. Nu behöver du bara kontrollera om något behöver åtgärdas, förhindra eventuella skador, ta bort eventuell höstvård. Nu kan du, och det borde du faktiskt göra:

  • sprida rester av gammal kompost, om marken ännu inte är frusen
  • kompost ackumulerat köksavfall
  • kontrollera tillståndet på locket på blomsterbäddar och sängar med persilja sådd på hösten, morötter etc.

I januari bör staketets skick också kontrolleras, ta bort hål i nätet eller staketet, skopa upp överskottet (detta är förmodligen inte ett hot mot oss i år) snöfall från lusthustaket, särskilt från fruktträdens grenar av rädsla för att bryta av dem, kontrollera frostskyddslökar för lökar av fleråriga prydnadsväxter. Vid denna tid på året kan du förvänta dig olika väderförhållanden och fenomen, en dag kan kraftig snö falla, då kan lufttemperaturen vara ganska varm. Det kan bli en kraftig nedkylning efter uppvärmningen, man bör svara på sådana förändringar.

Första veckan:
Vinbärsplantor: Ljusbruna skott av svarta vinbär är årliga skott som är lämpliga för plantor. Vi skär 30 cm bitar av dessa skott, som vi kommer att plantera i mars med mellanrum 20 centimeter. Skottens nedre ändar ska skäras i längdriktningen, och de övre ska klippas horisontellt; på detta sätt kommer vi att undvika att plantera skotten i omvänd ordning. Buskar måste förtunnas regelbundet, så att de har tillräckligt med ljus. Lämna så många ljusskott som möjligt när du skär, för de kommer att bära frukt nästa sommar.
2) En besökare från Sydafrika: Ochna atro-purpurea är en av de sällsynta skönheterna på fönsterbrädorna. Det är en rumsväxt som kräver värme och tål solen. Låt oss försöka få denna exotiska skönhet med lila bär.
3)Skärtid: Fruktträd kan nu klippas. Låt oss försöka få rätt salva, för att kunna täcka större sår .
4) Experiment: Förutom den hydroponiska metoden har ett nytt fantastiskt material testats nyligen: mineralull som vanligtvis används för värmeisolering. Låt oss fråga experter om resultaten av dessa tester.
5) Vi sår kaktusar: Låt oss försöka använda flodsand som används i akvarier som såddjord. Som vi vet, sand är det naturliga substratet för kaktusar. När de kommer upp, naturligtvis måste de få extra mat.
6) Två skott varje år: Nu beskär vi vinstockarna som kryper längs väggen. Vi kommer att uppnå bästa tillväxt genom att bara lämna två nya skott varje år, en till vänster, sekund från höger om huvudspelet.
7) För bärbuskar, vi vill sticka, nu måste du förbereda stöden; växterna själva kommer inte att planteras förrän i mars. Rader bör vara orienterade öst-väst. Detta ger frukten maximal sol på södra sidan. Högarna borde ha 300 cm i längd, varav ca.. 80 cm ska vara i marken. Avståndet mellan pålarna bör tillgodose behoven hos enskilda buskar. Att kunna växa i bredd, björnbäret behöver 300 centimeter, hallon 50 centimeter, och vinbäret 75 centimeter. Vi kopplar pålarna med en stark tråd fixerad med jämna mellanrum 50 centimeter. Om vi ​​antar fler rader, avståndet mellan dem bör vara ca.. 2 m, annars får buskarna för lite ljus.

8)Våta fötter: Cibora behöver mycket vatten för att utveckla hälsan. Dess plantor kräver till och med en blandning av 50% mark och 50% Vattenförluster måste fyllas på lagligt.
9) Kakel i trädgården: I trädgården kan vi använda en mängd olika betong- eller klinkerplattor, som är värda att komponera med järnvägssvålar, grus och tegel.
10) Begonier med löv: Om du har vinterblommande begonia med många löv och blommor eller blomknoppar, vi kan prova lyckan genom att sprida den från bladsticklingar. Hälsosam, saftig grön, stick ett fullt utvecklat blad med en kort bit petiole i sandblommor eller torv. Tryck försiktigt bladets undersida i marken, så att svansen går rakt in i den. I ett amatörväxthus med hög luftfuktighet kommer detta experiment säkert att lyckas., vi väljer en ljus och inte alltför varm position.
Denna begonia klarar mycket sol, och när vi transplanterar den i en kruka, moderbladet skrynklas över tiden och kan skäras av försiktigt.
11) Fryst gift: Låt oss komma ihåg, att skadedjursbekämpningsprodukter måste förvaras frostfria. I en liten trädgård är det dock inte riktigt ett problem att samla in de flesta skadedjur själv. Genom lämpligt urval av sjukdomsresistenta sorter och växter som stöter bort skadedjur kan vi helt undvika kemikalier.