Grudnik

Grudnik

Det finns en växt under detta mystiska namn, som blommar på vintern, mellan november och januari och är en vacker krukväxt. Det är också känt som: szlumberga, zygocactus, julkaktus. Det kan vara vitt, lax, krämig, lila och blodröda, medan bladen är släta eller med tandade kanter. Beroende på provets storlek kan det ha 25 do 100 blommor.

Denna vinterälskande växt kom till vårt land från Brasilien, av denna anledning kräver det speciell mark och vård. Det är bäst att odla det på ett substrat, vilket är ett humussubstrat med tillsats av jord och sand, detta ger växten en ersättning för den naturliga miljön, där hon växte upp. I Brasilien hade den sin naturliga livsmiljö bland trädlemmarna.

Eftersom det är en växt som gillar en kall plats, där den kommer att placeras kan den inte utsättas för hög temperatur, om odlare vill att knoppar ska dyka upp snabbt, ska sätta klumpen i ett kallt rum. Detta hjälper den att blomstra. Under blomningsperioden kräver det inte längre isiga temperaturer, en fluktuerande gräns 10 - 14 grader Celsius, och insolation. Det bör emellertid inte vara lätt som lyser direkt på växten, men utspridda, som liknar detta, som skräpklumpen fick under blomningen mellan träden. För att hålla blommorna längre måste de inte hällas med vatten under vattning, låt inte substratet torka. Det bör vara måttligt hydratiserat.