Gräsmatta

Gräsmatta

Alla drömmer om en vacker och grön gräsmatta framför sitt hem. Att så och ta hand om det är mycket lättare, än du ofta tror.

Vi kan hitta många gräsvarianter i trädgårdsbutiker. Allt beror på det, vad vill vi använda gräsmattan till och under vilka förhållanden den ska användas. Vanligtvis i trädgårdsaffärer kan du köpa fröblandningar av olika gräs.

Gräsblandningar

Och så om vår gräsmatta inte kommer att användas för några specifika ändamål, vi bryr oss inte heller om speciella dekorativa effekter, då kan vi välja en universell blandning. Gräsmatta från en sådan blandning är inte svår att underhålla. Det är dock motståndskraftigt mot trampning och klippning. Det är en typisk utilitaristisk blandning.

Men om vi drömmer om en vacker trädgård, då bör vi använda en dekorativ blandning. Gräs från denna blandning ser mycket trevligare ut och går bättre med planterade blommor. Precis som den universella gräsmattan är den motståndskraftig mot låg klippning.

Men om vi vet, Någon i vårt hus tränar fotboll i stor utsträckning, eller någon annan utomhussport bör vi investera i en sportgräsmatta. Sportblandningen växer snabbt och är mycket resistent mot trampning, eller till och med plockning

Såning och underhåll

Gräsmatta, oavsett typ och syfte, det är bäst att ta på sig på våren, dvs.. i början av april och maj. Strax före sådd är det värt att lossa jorden så här, att bryta ner sina klumpar. Jorden ska också vara fuktig På marken beredd på detta sätt kan du så gräset för hand, vara med en såmaskin. När såningen är klar bör vi täcka fröna med ett tunt jordlager. På så sätt förhindrar vi att torka ut, eller tvätta dem ur jorden.

Först då ska gräsmattan vattnas, när jorden torkar upp ca.. 3 centimeter. Vi kan vattna båda med en vanlig trädgårdsslang med sprutspets, och med hjälp av bevattningssystem.

Gräsmattan bör inte vara högre, än 10-15 centimeter (beroende på blandningen), därför ska det klippas relativt ofta. Klippning främjar tillväxten av gräset, så ju mer vi gör det, ju vackrare blir gräsmattan.

En gräsmatta för vintern

Gräsmattan bör vara ordentligt förberedd på hösten. Först och främst bör det befruktas i september med fosfor- och kaliumgödselmedel. I oktober ska den sista klippningen utföras. Gräset ska sedan klippas till fyra centimeter långt