Kattmynta

Kattmynta

Catnip är en typ av örtartad växt, na które składa się ponad dwieście gatunków. Kocimiętka ma nieduże, hjärtformade löv. Den växer i ett tempererat klimat. Den kan planteras både i trädgården, i rabatter. Ale kocimiętka sprawdza się również jako roślina doniczkowa. Den kan användas som en prydnadsväxt.

Catnip är främst känd för sina effekter på huskatter. Kiedy koty wyczują aromat rośliny, eller smaken börjar spela våldsamt och röra sig. De leker också med växten, tar tag i henne och biter henne. De spottar härligt samtidigt. Effekterna av kattmynta jämförs ofta med läkemedlets effekter på människokroppen. Catnip ger fina känslor för purrs, de är dock inte skadliga för katter. Kattens reaktion beror inte på innehållet av psykoaktiva ämnen, utan på kattens feromon. Därför är kattmynta mest effektiv hos katter i reproduktionsåldern. Unga katter är praktiskt taget likgiltiga med växten.

Catnip finns både som en färsk växt i en kruka, såväl som torr. Båda formerna fungerar på katten med exakt samma kraft.