Bokmård – Tisdag foina

Bokmård – Tisdag foina

Bokmård, precis som skogen, är önskad för päls. Bortom de brittiska öarna och Skandinavien bor bokmarten över hela Europa, såväl som på öarna i Medelhavet, i Mindre Asien och Centralasien. Det ser ut som en skogsmarts, det skiljer sig bara i detaljer: torso och fötter är kortare, den är tjockare och mer massiv (1). Hennes kastanjpäls är inte exakt samma nyans. Fläcken under nacken är vit, men större och slutar inte skarpt som en furumard (2), men det går hela vägen till frambenen (3). Dessutom vid bokmarten (4), till skillnad från tallmarten (5), fotplattorna är inte håriga, och smidig och flexibel. Detta syns tydligt på spåren i snö eller lera. Fotavtrycket med fem fingrar är suddigt, bokmård - mycket uttalad. De två marterna skiljer sig också åt i svansens längd: martsvans (4) den är kortare än den hos furumården (5). Till sist, bokmarter och tallmar lever inte i samma livsmiljö. Tallmarter föredrar skogsområden, medan bokmarten håller sig nära människors bosättningar, som kanske liknar hennes stenar, som är hennes favoritlivsmiljöer.

Bokmarten matar på samma sätt som tallmarten. Den jagar fåglar och små ryggradsdjur och kompletterar dess köttmat med insekter, ägg och blåbär. Det finns dock skillnader i matens sammansättning: Bokmarten äter främst djur, som han fångar i steniga sluttningar och i bakgårdar. Det eliminerar många små gnagare, som fält- och skogsmöss, men det kan också orsaka avsevärda skador på fjäderfä och fjädervilt. Bokmår reproduceras på samma sätt som tallmår. Befruktade ägg tar lite tid att utvecklas vidare, så att embryot börjar utvecklas i livmodern först i slutet av året. Skyddade arter.