Borsuk – Meles meles

Borsuk – Meles meles

Grävlingen ser inte ut som en marter. Man kan säga, att det är en övergångsform från martens till björnar. Hans tröga och massiva utseende och hur han går gör honom, att grävlingen ser ut som en liten björn. Spåret med fem fingrar är 7-10 cm långt (3). Grävlingen finns över hela Europa med undantag för Skandinavien och på Kreta och Mindre Asien, från där det kommer till Fjärran Östern. Den bor i skogsklippor, välja särskilt bevuxna backar, där han med sina starka klor gräver djupa hålor. Det är en labyrint av korsande korridorer som överskrider längden 10 jag går ner till 5 m. En sådan rymlig hål har många ingångar och är ren, till skillnad från rävgrävningar, där det finns matrester. Grävlingens hål kompletteras med en rymlig, en blind kammare skickad med gräs, mossa och löv. Ditt avfall (4), grå och långsträckt (6—8 cm lång och 2 cm tjock) grävlingen ligger i ett hål grävt för detta ändamål nära grävningen.

Borsuk det är allätande. Den matar på små ryggradsdjur, insekter, bär och rötter. Han bryr sig mycket om sin päls, som han rengör och kammar med klor och tänder. Badgers tillhandahåller också tjänster till varandra (2), som förutom den grundläggande funktionen också uttrycker sociala relationer mellan individer, och lugnar sig också, eftersom denna åtgärd anses vara en vänlig reflex när man möter två grävlingar. Grävling är en social art. De jagas individuellt.

Grävlingens kroppsvikt är från 10 do 16 kg, men på hösten, innan vintern, vissa män till och med väger upp till 20 kg. Grävlingen har en grå-svart mantel och en karakteristisk svart-vit mask (1). Längden inklusive svansen är 80-100 cm. Vid basen av den korta svansen (15—19 cm) det finns ett utlopp för doftkörtlarna. Grävlingens utsöndringar markerar deras territorium, men det används också för att känna igen varandra i värme, som inträffar i juli och augusti. Perioden för värmets början varierar dock beroende på platsen för existensen. I vissa regioner kan det börja i januari, och i andra kan det sluta i oktober. Graviditeten kan eller kanske inte förlängas beroende på befruktningsperioden. I mars eller april föder kvinnan 2 do 5 valpar, blind och täckt med glest vitt hår, som hon matar med mjölk i ca. 3 månader. Ung borsuki de börjar se efter en månad, och i slutet av sommaren visar de en viss oberoende. Inte sällan tillbringar de dock vintern med sin mamma. Viltarter.