Feg – Putorius putorius

Feg – Putorius putorius

Alla däggdjur har doftkörtlar. De finns på olika platser i kroppen. Många arter orienterar sig främst av lukt och använder utsöndringarna från dessa körtlar som ett kommunikationsmedel. De lämnar det på stenarna, på marken, på trädstammar och grenar, och definierar därmed deras existensområde. Om någon inkräktare överskrider den gränsen, riskerar att attackera sig. Doftkörtlarna spelar också en viktig roll under parningstiden, i parning eller ännu mer som en defensiv åtgärd, avskräcka alla aggressor. Det är en försvarsanordning, till följd av sekundär evolution, det är mycket viktigt i en fegis. Han använder sina analkörtlar för att skrämma bort motståndaren. Jagas av en hund eller en räv, det ströer omgivningen med dålig urladdning, vilket gör det möjligt för honom att omedelbart undvika hans förföljares huggtänder. Fegan bor på slätterna och i bergen, på åkrarna och i skogen, och ofta nära mänskliga bosättningar. Han gillar närheten av vatten. Det förekommer i stora delar av Europa. I öster är gränsen för dess förekomst Volga, Don i pasmo Uralu. Det finns inte i Irland, i norra Skandinavien, vid Adriatiska havet och på södra Balkan. I Afrika finns den i nordvästra Marocko.

Feg livnär sig på reptiler, grodor och insekter och små ryggradsdjur, attackerar ofta litet spel. Det är därför, men också för en vacker päls, den skjuts eller fångas i vissa länder. Endast skjutvapen får jaga i Polen.

Om närvaron av en fegis (1) fem fingeravtryck av hans tassar och skräp vittnar (6—8 cm lång och 12 mm tjocklek) tvinnat i ett rep (3). Den främre tassens fotavtryck har dimensioner 2 på 3,5 centimeter, bak - 4 på 4,5 centimeter (4).

Steppe fegis (Putorius eversmanni) (2) den har svart och gulaktig päls. Den rör sig långsamt väster om de skogbevuxna stäpperna i sydöstra Europa som den bor i. Det är en art som främst finns i fälten.

Båda arterna reproducerar på samma sätt. Parningssäsongen är från mars till april, men ibland sträcker det sig till juni.

Honan, efter 40-43 dagar av graviditeten, föder ungar mellan april och augusti i ett underjordiskt gömställe. Kullen består av 4-9 unga, som börjar se efter 28-36 dagar. Unga fegor blir vuxna och reproduktiva efter nio månader. Båda dessa arter reproducerar på samma sätt.

Viltarter.