Vessla – Mustela nivalis

Vessla – Mustela nivalis

Vasslar tillhör denna grupp av martens, som en gång trodde (och ibland tros det ut) för skadedjur. det är sant, den väsendet attackerar ofta små fjädervilt, som patroner och fasaner och små däggdjur, som unga kaniner och harar. Dessa små skador kompenseras dock genom förstörelse av ett stort antal gnagare, som möss, gopher och hamstrar. Vasslor är perfekt anpassade för att fånga denna typ av byte. Tack vare sin slingrande torso och korta ben lyckas den pressas in i varje mushål. Dess små offer har ingen chans att fly, när de fångas i räknarbackarna 34 vassa tänder. Maten består av 83% från gnagare, w 5% med fåglar, w 4% med reptiler och grodor och v 8% från insekter och ägg och medelstora däggdjur. Weasel är aktiv på natten. På jakt efter mat, som jag behöver från 20 do 40 g per dag, stannar 1,5 do 2,5 km.

Vessla anpassar sig till alla typer av miljöer, från slätterna till de största höjderna. Det förekommer i Europa (utom Irland), i Asien och sydvästra Afrika. Den sätter sig i snår, häckar, i snår i utkanten av en skog eller åker, och även i stora trädgårdar eller gårdar.

Vasslar rör sig i språng på 15-50 cm och lämnar ett spår som liknar spåren från andra marter. Främre tassavtryck är 1,5-2 cm långa, och bakbenen är något kortare (4).

Vessla den är 5-9 cm kortare än en hermelin. Hanen är större än honan med en tredjedel och det skulle vara svårt att skilja den från kvinnliga hermelin om det inte vore för detta, att svansspetsen är svart året runt. På de flesta områden, som den förekommer på, det finns individer med en kastanj-kanelrygg och en vit mage, både på sommaren och på vintern (1). Övergången mellan de två färgerna är inte lika tydlig som i hermelin, utan snarare flytande och typ av spets. Väslar som bor i norr gör pälsen helt vit på vintern (2), inklusive svansen.

På våren och hösten är deras övergångsklänning mångfärgad (3). I vissa länder skjuts eller fångas väsnen. Skyddade arter.