balkong

balkong

Balkonger – är det vanligaste funktionella och dekorativa elementet i en byggnad. Under århundradena har dess form och storlek antagit så många olika former, att ingen kan definiera gränsen för dess vidare utveckling. Nya konstruktions- och materiallösningar öppnar stora möjligheter för designers, möjliggör en rik formning av fasadplanet.

Maxwell Ery presenterar i sin bok "Fine Bulding" balkongens värden och användningsvärden: ”Balkongen är detta för lägenheten, vilken trädgård för ett hem: förlängning av fritidsutrymmet till utomhus, fly från stängning, kontakt med naturen. Den första uppgiften är att sprida känslan av klaustrofobi genom att öppna upp för det omgivande rummet ". Från balkongen kan du gå ut, fly från den stängda interiören, ta kontakt med ett stort utrymme. Det skapar möjligheten till mångsidig observation av gatulivet, utanför grönska.

Balkongen orsakar relativt lite skuggning av det nedre rummet. Dess nackdel är bristen på sidokåpa, skyddar mot vind och begränsar dess användning till sommarmånader och regnfria dagar. Denna nackdel kan elimineras till viss del genom att bygga glasväggar, genom att hänga markiser, med hjälp av klätterväxter, varav - på lämpliga stöd och gitter – du kan skapa gröna väggar eller lusthus.

Balkongens design och kreativitet bidrar till form och storlek, konstruktion, urval av material, Färg, placera på fasaden. Balkonger tenderar att vara små, stor, Enda, tvillingar, ansluten i serie, hörn, i byggnadens avantkorps. De skiljer sig inte bara i storlek, men också formen på balkongplattor och balustrader.

Träbalkonger verkade vara de tidigaste. Hittills kan du hitta hus i små städer och vissa byar, vars gavelväggar är utrustade med balkonger som ansluter till vindsvåningen. I högre hus (enda berättelse) de dekorerar ofta den främre höjden, även längs hela dess längd. Ett oskiljaktigt inslag i dessa balkonger är räcken gjorda av brädor i horisontella eller vertikala arrangemang, ofta dekorativt klippt. Sten balkonger – tidigare var det ett karakteristiskt inslag i stadsbostadshus. Profilerad, stenplattor placerades på rikt snidade stöd. Plattan toppades med en balustrad av stenbaluster. Trots sin vikt, stenbalkonger hade karaktären av genombrutna skulpturer och spetsar; var perfekt integrerade i fasadens bakgrund.

W XIX w. balkonger byggdes på stöd av stålbjälkar, med nät och dekorativt avslutad med stuckatur. En annan variant av balkonger under denna period var lösningen av konsoler och räcken i gjutjärn. Men först på 1900-talet. balkonglösningar har nått enastående variation. Liksom balkongplattorna, balustraderna tog också olika former, och användningen av olika material - trä, stål, sten, betong-, glas och plast – tillåtet för deras rika formning. De stora ytorna på bostadshus med en mängd balkonger illustrerar kubaturens uppdelning i otaliga små lägenheter, med rätt till egen balkong. Men att dessa produkter av arkitektonisk konst inte skulle förbli bara konst för konst, ska hanteras ordentligt. Balkongen är inte ett extra förråd för alla föremål som inte passar inuti. Han är inte heller en lam, där överflödiga möbler lagras tillfälligt, lådor och resväskor, vadderade krukor och handfat. balkong – precis som hallen i interiören – det är en extern utställning av lägenheten. Detta tvingar hyresgästerna att upprätthålla en sådan order på den, som i interiören; städning kan kallas ett miniprogram: det är ett ordinärt ovillkorligt krav; det utökade programmet kommer att inkludera dekoration – i mer eller mindre utsträckning – balkong med grönska och blommor.

För att göra det lättare för framtida användare att ordna balkonger, arrangemanget - och till och med utförandet - av containrarna bör planeras redan vid arkitektonisk design.