Estetik i byggnadens fasad

Estetik i byggnadens fasad

Windows, portfenetry, balkonger och loggior är anordnade på fasadplanet på byggnaden vid skärningspunkten för nätlinjerna i kompositionslayouten, skapa arkitektoniska rytmer.

När man diskuterar rytmerna på fasaderna i bostadshus bör man ta hänsyn till rytmerna relaterade till ytorna på dessa fasader. De påverkar den arkitektoniska rytmen 4 faktorer:

• byggnadens syfte och funktionella utformning,

• placering av väggarna, stolpar, tak,

• tegelarrangemang, ihåliga tegelstenar, prefabricerade föremål, arrangemang av väggkonstruktioner, fönster, balkonger, loggii,

• former av ovanstående element, dekorativa element, färglösning, arrangemang av fönsteröppningar, balkonger, loggii – de kan bilda regelbundna eller oregelbundna rytmer.

De punkter som bestämmer arrangemanget av ovanstående element kan placeras på ett rektangulärt eller diagonalt gallersystem. Rytmer av dekorativa element, gipsavdelningar fakturor, sten, keramisk, fasadfärgens rytmiska sammansättning - de skapar fasadens karaktär.

Färgkompositionen för rytm- och höjdsystemelementen bör relateras till de funktionella funktionerna hos dessa element, betona starkt karaktären av den designade fasaden, tillsammans med de förekommande linjära uppdelningarna, fönsterlayouter, balkonger och loggier.

Rytmens läsbarhet uppnås med rätt antal element; för många av dem stör rytmen. Även dimensionerna på elementen bör väljas korrekt - rytmen på små dekorativa element, används i ett stort plan, det kan suddiga rytmernas renhet. Det är lämpligt att med färg eller struktur betona rytmen för konstruktionen av loggias sidoväggar, fönsterluckor, balkarna på gommen. När det gäller fasadens färglösningar bör ljusa färger föredras. Färg- och texturdifferentieringen av vertikala och horisontella ränder kommer att få fram byggnadens funktionella egenskaper, markera trappor, layout av bostadsdelar. Förstärkning, Regelbundet ordnade behållare med blommor kan användas för att framhäva rytmen. Alla nämnda och uppfyllda lösningar har ett avgörande inflytande på byggnadens visuella utseende, gata, avräkningar.