Fönstret

Fönstret

I modern bostadsarkitektur är fönstret resultatet av att beräkna förhållandet mellan dess yta och golvet i det upplysta rummet, säkerställa ett minimum av ljusåtkomst till lägenhetens interiör. I de flesta lösningar anses denna fråga nästan uteslutande med, synvinkeln för att påverka utsikten över byggnadens fasad. Standardenhetens storlek och proportioner på fönster dikteras av den obligatoriska tillämpningen av normer, fabriksteknik för att bygga byggnader. Denna stereotypa behandling av ett fönster som en öppning med tillräcklig yta ledde till detta, att för lite uppmärksamhet ägnas åt beroendet av fönstrets andel och storlek av funktionerna i rummet, dess inriktning, tydlig differentiering av fasadöppningarna, dåligt eller starkt solbelyst, placera fönsterbrädorna på den nivå som motsvarar rummets funktion. Det är därför det finns lägenheter som inte är upplysta större delen av året, som berövar deras invånare de positiva effekterna av solljus. Solljus underskattas för att ge människokroppen viktiga biologiska och psykologiska stimuli. Denna viktiga roll från solen beaktas av sjukhusens arkitektoniska lösningar, skolor, förskolor, plantskolor.

Tittar på fasaden på samtida hyreshus, ibland är det svårt att veta, var är köket, badrum, stort eller litet rum. Bättre modulär samordning bör – begränsa utbudet av snickerier till några typer – skapa en bred möjlighet till utbytbarhet, skapa olika uppsättningar. Genom att minska fönstren i kök och mindre rum är det möjligt att med fördel förstora dem i stora rum. Fönstret spelar en stor roll i invånarnas liv, påverkar karaktären och stämningen i interiören, och från utsidan bestämmer det byggnadens utseende.

Fönstret har vanligtvis en invändig fönsterbräda och en extern fönsterbräda. Den inre fönsterbrädan är ungefär som ett smalt bord eller en hylla, på vilka blomkrukor ofta placeras. Fönsterfönstren är dock ett hinder, ofta utan ventilatorer, öppnade inåt och tvingades ta av krukorna. Med tanke på dessa svårigheter, allt oftare, särskilt i lägre byggnader, det finns blommor i krukor eller lådor utanför fönstret, placeras på en fönsterbräda och säkras med ett räcke av träplattor eller svetsade järnsektioner.

Lådorna kan också placeras under fönsterbrädan i genomgående behållare av metallstänger som är starkt förankrade på väggen.. Plånboken kan kontakta utsidan av ljuset (från den franska portefenetern). Det är ett fönster som sträcker sig till golvet, skyddad från utsidan av en genombruten balustrad och glaserade dörrblad som öppnas hela vägen. Denna lösning ger större insikt i det yttre rummet, det erbjuder dock mycket mer blygsamma fördelar än en balkong, liknande, som på fönstret, blomsterbehållare kan placeras utanför.