Plantera växter korrekt

Plantera växter korrekt.

En bra start är en garanti för framgång. Noggrann jordberedning och rätt planteringsmetod garanteras, att genom åren kommer en flerårig säng att likna en färgstark blommamatta.

Utsikten över en flerårig säng bör vara en glädje i många år, därför är det mycket viktigt att noggrant förbereda substratet innan du planterar växterna. När det gäller vild- och gräsbäddar betyder det att de gräver fullständigt, en hacka eller gaffel kan användas för att lossa jorden på redan odlade områden. Vid detta tillfälle tar vi ut och samlar upp ogräsens rötter från sidan, som soffgräs, markäldste, morning glory eller smörblomma. Det är ganska ansträngande jobb, för att även de minsta rötterna måste tas bort – om vi lämnar dem, på våren kommer de säkert att producera nya skott.

Då bör markens kvalitet undersökas. Lossa mycket tunga jordar med hög lerahalt genom att lägga sand till dem. Sandjord kräver tillsats av mineralmjöl, förbättra deras förmåga att behålla fukt. Torvjord kan förvandlas till utmärkt trädgårdsmark, lägga till sand till dem, mineralmjöl, kalk och kompost.

Slutligen måste jordens näringsinnehåll bestämmas. Det enklaste sättet är att skicka jordprovet till en regional kemisk-jordbruksstation eller till ett privat laboratorium. Testresultaten gör att du kan välja sammansättningen av de gödningsmedel som används.

Förloppet för plantering av växter:

Ingen bar jord får lämnas i den fleråriga bädden.

Vattna de nyköpta perennerna innan de planteras. Först senare kan vi plantera dem med rabatt.

Gamla växter kan tas bort från jorden med en gaffel, lossa jorden och dra ut ogräsrötterna ur den, soffa gräs eller mark äldre.

Långvariga organiska gödningsmedel, mineralmjöl, jordbalsam eller andra jordbalsam blandas med kultivatorn.

Växter placeras i sängen enligt planen, rätta till det, om nödvändigt. Avstånden mellan de olika växterna är inte desamma.

Rotkulan kan inte skadas genom transplantation av växten. Vi vänder anläggningen, ta tag under rotkulan och ta bort potten.

Placera växterna i brunnarna grävda med en liten spatel. Sedan komprimerar vi marken försiktigt runt varje växt för hand.

I slutet vattnar vi rabatten rikligt, helst med en bred vattenström från en trädgårdsslang, som inte läcker ut jorden.

För att förhindra att ogräsfrön gro, Täck markytan mellan växterna med halmbark eller cortexunderlag.

För arbete med en redan planterad rabatt är smalare verktyg lämpliga. Du kan arbeta med en hacka på platser mellan växterna.

De flesta stauder kräver skydd från kyla endast under kalla, snöfria vintrar. Det är bäst att täcka dem med grenar av barrträd.

Bra växter växer snabbare.

Men att känna varandra, lite på växterna har vi mindre problem med att hitta de bästa föremålen i trädgårdsbutiken. I ansedda trädgårdsbutiker kan du vanligtvis lita på kvaliteten på de växter som erbjuds där. I andra fall bör du titta på rotklumparna hos de växter du köper – de måste vara väl rotade, inga bruna, ruttna platser. Dessutom bör rötterna inte skjuta ut från hålet i botten av potten – de måste rivas av vid transplantation, vilket kommer att hindra dess ytterligare tillväxt. Valda växter bör rengöras, ta bort döda fragment, ogräs och eventuellt torvunderlag. Klipp av för höga skott – det kommer att spara växten onödig ansträngning.

För perenner som säljs utan hela rotkulan, klippa för långa rötter till bredden på en hand.

Trä i trädgården.

Barkunderlag och strimlade rester av grenar används alltmer som mulch och banmaterial. Komposterade träbaserade rester är också välkomna i fleråriga sängar eftersom de innehåller kalium, som inte finns i tillräcklig mängd i de flesta mineralgödselmedel.

Befruktning och täckning av rabatten.

När vi förbereder en säng för plantering berikar vi den med organiska gödselmedel, med kompostjord eller andra material som förbättrar jordens sammansättning och näringsinnehåll. Vi upprepar befruktning varje år, i mars, April eller maj. I slutet av vintern eller våren täcker vi dessutom sängen med ett lager humus eller kompostjord. Särskild försiktighet bör iakttas för marken under perenner (sommarfloxar, riddarsporre, solrosor och fleråriga asters).

Sätt att ta hand om perenner.

Riklig vattning är en av de viktigaste åtgärderna för vård av perenner. Fungerar bäst mellan växter, sprutslang med hål. Sådana slangar kan köpas i en trädgårdshandel, en gammal trädgårdsslang kan också anpassas, perforera den med en het nål.

Starka regn och vind kan orsaka att höga fleråriga böjar böjer sig till marken. Det är därför du bör binda dem snyggt till bambustavarna eller använda speciella stöd. Några av dekorativa perenner, till exempel asters i New England och asters i Nya Zeeland, blir mer hållbar, om vi i slutet av juni förkortar dem med ungefär en tredjedel av deras höjd.

Tack vare snittet – dubbelblomning.

Riddarsporre, adjektiv, sommarförgyllning, lupin och salvia tolererar inte bara beskärning perfekt efter blomningen, men efter beskärningen släpper de blomknoppar igen. Först efter att dessa blommor har fallit kan skotten avskäras radikalt.