Samhälle för perenner – dekorativa ramar

Samhälle för perenner – dekorativa ramar. Marköverdrag perenner och buskar runt blomsterrabatter.

Fleråriga blomsterrabatter kan användas som ett dekorativt komplement till gräsmattor eller terrasser. Men de kan också avslutas med en färgad eller grön kant.

De mer färgstarka perenner, ju trevligare kontrasten med häcken.

En låda trädhäck med en mycket intressant form – låga och vinklade rabatter på sidorna, och i hörnen i form av sfärer.

Grab är populärt inte bara som en rabattgräns, men främst som ett grönt staket. Häckarna från den är täta, men grönt bara på sommaren.

Idegranar har mörkgröna nålar, på vars bakgrund alla andra färger ser vackra ut. De ser väldigt attraktiva ut även när de inte är trimmade.

Irga kräver frekvent beskärning, eftersom den växer väldigt snabbt och grenar sig lätt. Perfekt för låga gränser.

Låga häckar, färgglada klumpar av blommande perenner eller buskar med blommor – vilken typ av kant och finish som helst kommer att se väldigt effektivt ut som ett komplement till en flerårig säng. Valet av rätt växter beror på valet av fleråriga arter, men också om naturen i hela trädgården. Formade häckar ser bra ut i en vanlig trädgård, rikt blommande. Bevuxen, trassliga buskar är mer lämpliga för naturliga trädgårdar.

Tätt grön, perfekt form.

Boxwood är en klassiker för alla typer av gjutna häckar. I en trädgård i lantlig stil kan den rama in en blomsterbädd planterad med färgglatt blommande växter, i parker formas det till häckar i olika storlekar och former, som bara du kan föreställa dig.

Växten är billigare än boxwood, men med samma applikation, är en liguster. Om den inte beskärs i juli är den täckt med vita blommor, samlas i panikulära blomställningar, som senare blir kluster av marinblå bär.

Mörk idegran kan spela rollen som en lugn bakgrund av färgglada sängar. Det ser väldigt trevligt ut på hösten, när de små lyser mellan bladets mörkgröna, röda bär. Häckens höjd beror på hur rabatten planteras – buskar kan ge utmärkt skydd mot vind för långa fleråriga växter, men de kan inte dölja mindre stauder.

Grön båge ovanför ingången. Att kunna arbeta i en flerårig säng, det måste finnas tillräcklig passage i häcken. Små portar ser väldigt effektiva ut, stängd på toppen med en grön tuck. Passagen kan också maskeras med växter skurna i form av en kolonn.

En grön snår täckt med blommor.

Blommande buskar som separerar den fleråriga sängen från andra delar av trädgården ser ut som en del av sängen. Massor av fantastiska blommor, mycket dekorativa buskar kan också klippas fritt. Färgen på deras blommor avgör det slutliga valet (matchade färgerna på blommande perenner) och deras höjd. Om vi ​​bara planerar att plantera kanten på en färgstark blomsterrabatt, vi kan använda för detta ändamål, till exempel cinquefoil, dekorativ kvitten, barbulę (Caryopteris) och tawula.

Så att blommande buskar kan visa sin vackraste sida, viss försiktighet bör iakttas när du skär dem. Efter blomningen kan skotten förkortas, om möjligt bör de dock växa så fritt som möjligt, först då producerar de många blomknoppar.

Hortensior ser också vackra ut på kanten av rabatten. De kan dock inte trimmas, eftersom de blommar på ettåriga.

Jasminowiec är en mycket populär trädgårdsbuske. För fleråriga sängar bör låga sorter väljas.

Den dekorativa vinbäret är mycket dekorativt. Busken kan formas, men då blommar den inte så snyggt.

Den japanska kvitten kan nå höjder på upp till 2 m. Den tål beskärning och kan formas till en buske.

Cinquefoil blommar mycket tidigt. Den har inga speciella krav och är perfekt för beskärning.

Gräs (här hjärnan) de ramar in sängkläderna och förbinder det försiktigt med gräsmattan.

Isotoma är väldigt vackert, men en sällsynt växt. Det rekommenderas i kallare områden.

Epimedium gillar det fuktigt, sval mark och tål delvis skugga. Vissa sorter är vintergröna.

Slingan är dekorativ året runt – på våren har den lila blommor, senare avlånga löv.

Klumpar av låga perenner, i alla färger.

Klumpar av perenner kan skapa dekorativa färgglada fläckar på kanten av blomsterrabatten. Så att de framgångsrikt kan planteras i utkanten, runt blomsterrabatterna. Det enda villkoret för korrekt urval av växter är deras höjd – kanten måste alltid vara några centimeter lägre än de lägsta växterna i bädden. Sängens färgstarka kant kan ta fram eller betona flerårig basfärg. Övergången mellan sängen och gräsmattans yta kan göras enklare genom att planera dekorativa gräs av andra gröna nyanser eller fleråriga blommor med dekorativa löv på gränsen..

Alla stauder som skapar färgglada kuddar behöver en mycket väl förberedd jord. När de växer bildar de ett tätt skott, löv och blommor, till och med gör det omöjligt att rensa eller lossa jorden senare. Stauder matas bäst med flytande gödselmedel, kommer att kompostera, med vilken vi täcker växter för vintern, innehåller för lite näringsämnen.

Tabell – växter urval.

Vintergröna buskar Blommande buskar Blommande marköverdrag perenner
Berberis buxifolia (do 40 centimeter) Berberis wilsoniae (do 2 m) Alyssum saxatile (do 30 centimeter)
Buxus sempervirens (do 40 centimeter) Chaenometes japonica (do 2 m) Aubrieta x invånarnas (do 10 centimeter)
Berberis verruculosa (do 1 m) Cotoneaster divaricatus (do 3 m) Cerastium tomentosum (do 15 centimeter)
llex crenata (do 1 m) Deutzia gracilis (do 1 m) Dianthus (do 30 centimeter)
Prunus laurocerasus (do 1 m) Kerria japonica (do 2 m) Iberis sempervirens (do 20 centimeter)
Taxus baccata (do 1 m) Philadelphus lemoinei (do 2 m) Lavandula angustifolia (do 30 centimeter)
Ligustrum vulgare (do 2 m) Potentilla fruticosa (do 1,50 m) Phlox subulata (do 10 centimeter)
Thuja plicata (do 2 m) Grov ros (do 1,50 m) Saxifragaa x arendsii (do 15 centimeter)