Urval av perenner – kompositionskonst

Urval av perenner – kompositionskonst. Lek med färg, form och storlek.

Många stauder växer så snabbt, att det efter några år kräver delning och omplantering. Så vi har en fantastisk möjlighet att testa nya, intressanta kombinationer av växter.

Geranium och rododendron blommar riktigt under hela maj.

Aksamitne, de otroligt ljusa blommorna av fulla pioner ser särskilt dekorativa ut bredvid de små azaleerna.

Funkies har mycket dekorativa löv. De är lämpliga för halvskuggade platser. De ser bra ut bredvid sötköttet.

Epimedium (framför) och Kokoryczka mår bra i halvskugga. Som inhemska vilda stauder behöver de knappast vård.

Varje trädgårdsmästare är glad, när något ständigt blommar i hans trädgård och allt växer underbart. Men det blir för mycket med tiden – de största stauderna måste delas upp och planteras om, så att de inte helt kväver andra växter. Det bästa sättet att hantera de nya anläggningarna som erhållits på detta sätt är att plantera dem i de nyetablerade bäddarna. Kanske är det värt att kombinera dem med gräs, buskar eller andra perenner – i kontrasterande färger eller tvärtom, med harmoniserade färger. Många vackert växande perenner har låga substratbehov. Du kan plantera dem var du vill – inte bara i befintliga sängar, men också vid kanterna på sängarna planterade med buskar, på en gräsmatta framför staketet eller i dammens förlängda kantzon, så långt bevuxen med gräs. Naturligtvis finns det så många sätt att utforma en rabatt, hur många växtarter. Men de kan alla kokas ner till några grundläggande principer: vi kombinerar växter med en kontrasterande färg eller växter med harmoniserade färger, vi betonar skillnaderna i deras former, såsom blad- eller blommstorlek och växthöjd. Du kan också kombinera olika växtarter sida vid sida, genom att till exempel kombinera perenner med gräs, buskar, lökformiga växter eller med sommarblommor. Det viktigaste, att skapa ett element både efter färg, och formen på bladen dominerade den hela gruppen av växter, och bestämmer därmed dess karaktär. En kombination av för många ganska olika växter ser i allmänhet inte bra ut.

Färgglada vårförslag. Sibiriska glödlampor, narcyzy, Hyacinter är dekorationen av fleråriga blomsterbäddar då, när bara de första bladen från andra växter kommer ut ur marken. På våren har de alla rabatter för sig själva, senare, när de tappar sin skönhet, kommer att täckas med frodig växande perenner.

Färgglada växtkompositioner, noggrant planerad.

Stauder och sommarblommor. En säng utformad på detta sätt kräver en grundläggande "struktur" av perenner, helst med liknande former och färger. Sommarblommorna, som byts varje år, ger en variation av blomsterbädden. Tack vare dem kan du spela oändligt och prova nya kombinationer av färger och former om och om igen. Sommarblommor rekommenderas särskilt för fleråriga sängar: klädkod (rosa, vit), czarnuszka (lavendel-), havet smagliczka (Violett, Vit), rudbekia (gul, Röd), gailardia (gul, Orange), kaus, salvia (Röd, Violett), malva (rosa, Vit), kosmos (lila, rosa, vit), gillyflower (lavendel-, Vit), dekorativ tobak (rosa, vit), sammet (gul, Orange), werbena (mörkrosa, Vit), zinnia (rosa, Vit).

Stauder och gräs. I sådana kombinationer är förhållandena omvända: gräs bildar ett lugnt element, ansluta olika, starkt blommande perenner. Eftersom mycket gräs kräver att det är torrt, dåligt underlag, de borde hellre kombineras med perenner för stenhagar, tolererar väl torra ytor. De kan till exempel vara en bergslända, gul kamomill, du förgyller (Chrysopsis), trädgårdsklocka, pyretrum, en nejlika av kort. geranium, munken, len, sasanka, stenar, rojnik murowy, sedum, speedwell.

Stauder och rododendroner. Alla stauder som gillar löst kan planteras i sådana sängar, surt medium – tawułka, en kran, picknick (Smilacina), thiarella, hjärtan. Rabatten ser den vackraste ut, där stauder planterade framför rododendroner helt täcker ytan på substratet.

Löv och blommor – den lila hastighetsbrunnen lyser före den flätiga, grå skärselden (till vänster). Scilla, funkie (nere) och hyacinter i en runianka-matta skapar en ovanlig och intressant kombination.

Färgkontraster: lila salvia framför gul guldfisk (Asfodlinje) eller en ö av sommarastrar i ett hav av gyllengudbeckia ser rikt ut och utsmyckat, att båda intensiva färgerna inte visas i samma mängd.

Vilda perenner gör gräsmattan till en flerfärgad, blommande äng.

Blommaäng de senaste åren har det blivit väldigt modernt, eftersom det ser bra ut, kräver inte mycket vård. Ofta måste dock flera år gå, innan mångfärgade blommor växer bland gräset. Väntetiden för den slutliga effekten kan förkortas, genom att plantera grupper av vilda stauder bland gräset. De är perfekta för detta, t.ex.. förgyllning, geranium, växlar, röd och vit groyne Centrantus.