Sædeskifte

Sædeskifte.

Hvert år fører dyrkning af den samme art eller beslægtede arter på samme sted til ensidig udtømning af næringsstoffer og reduktion af udbyttet.. Dette fænomen kaldes jordtræthed. Det ledsages ofte af intensivering af sygdomme, der inficerer planter, der tilhører den samme familie, og ophobning af farlige skadedyr. Til optimal brug af jordoverfladen og en sund og frugtbar afgrøde, vi skal bruge sædskifte, det vil sige den rationelle ændring af arter, planlagt på forhånd i flere år. I praksis fungerer sædskifte bedst på store områder, i markafgrøder. I en lille have, hvor blomsterbedene ofte støder op til hinanden, det er meget sværere at få den rigtige sædskifte. Mimo to warto go stosować, især da, når grøntsager dyrkes på forhøjede senge, og vi blander ikke jorden fra forskellige senge.

Fire års sædskifte

Brugen af ​​sædskifte kræver, at vi planlægger rækkefølgen af ​​planter korrekt for et givet dyrket område. For at opnå de bedste tømreres resultater har vi et tilstrækkeligt areal), Vi deler området i fire separate dele, og vi anvender en fire-årig sædskifte på hver af dem. Her er hvordan sekvensen af ​​rotationsgrupper i en del af køkkenhaven kan se ud:

Første år: inden såning af bælgfrugter (gruppe 1) berige jorden med gødning og en lille smule mineralsk gødning. Efter høst påfører vi gødning og mineralsk gødning igen.

Gruppe 1: bælgfrugter – ært, bønne, hestebønne, Soja, linser.

Andet år: vi sår / planter løg (gruppe 2). Efter høst befrugtes jorden med moden kompost og en mineralsk gødning, der er velegnet til rodplanter.

Gruppe 2: løg – løg, Hvidløg, til.

Tredje år: dyrkning af rodafgrøder (gruppe 3). Gød jorden med gødning og mineralsk gødning efter høst.

Gruppe 3: rod og natskygge – gulerod, seler, persille, burak, scorzonera, pasternak, tomat, peber, Brombær.

Fjerde år: dyrkning af korsblomstrende planter (gruppe 4).

Gruppe 4: korsblomst – kål, blomkål, grønkål, broccoli, brukselka, radise, majroe, brugiew, kalarepa.

Hvis overfladen af ​​haven gør det umuligt at anvende en fire-årig sædskifte, Vi kan kombinere løg og rodafgrøder i en afgrødegruppegruppe og bruge en tre-årig cyklus.

Flerårige afgrøder

• Nogle gartnere opretter et separat haveområde til flerårige afgrøder. Personligt foretrækker jeg dog at dyrke sådanne planter blandt andre marker (Jeg gør det samme med frugtbuske).

Koordinere dyrkning

• En anden metode til sædskifte er den såkaldte. koordinere dyrkning, hvilket involverer samtidig dyrkning af forskellige plantearter i samme felt. Denne løsning er værd at overveje, især i små haver. På en seng kan vi samtidig dyrke f.eks.. gulerod som hovedafgrøde og radise som mellemafgrøde. Vigtig, at fangstafgrøderne har en hurtig vækstrate og høstes, før det overskygges af hovedafgrøden.